Інформація, оприлюднена Держводагенством, наносить шкоду репутації Київводоканалу та безпідставно дискредитує підприємство

13.08.2019
Поділитися:

Враховуючи пильну увагу громадськості до діяльності Київводоканалу, вважаємо за необхідне надати роз’яснення щодо появи в ЗМІ складеного Державним агентством водних ресурсів України рейтингу «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів», в якому Київводоканал посідає перше місце.

Київводоканал для приготування питної води забирає воду з поверхневих джерел, в тому числі з річки Дніпро, де вже міститься велика кількість шкідливих речовин. Більш того, концентрації деяких речовин у річковій води вищі, ніж аналогічні показники очищених стічних вод, що скидаються Бортницькою станцією аерації, споруди якої є застарілими, зношені на 70% і працюють на межі своїх можливостей. Детальну інформацію щодо вмісту шкідливих речовин у річковій воді можна подивитися у таблиці, що наведена нижче.

Також Київводоканал  приймає та очищує стічні води від усіх промислових підприємств та населення.

Проблемними питаннями щодо очищення стічних вод залишаються неконтрольовані скиди промисловими підприємствами стоків без додержання Правил приймання стічних вод та використання населенням побутової хімії з великою кількістю фосфатів.

Незрозуміло, яким чином визначалися відхилення від норм при створені даного рейтингу, адже на сьогодні радянський СанПиН 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения» скасований, а нові Гігієнічні нормативи якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення та ДСанПіН охорони поверхневих водойм, які визначають гранично допустимі концентрації забруднень у поверхневих водоймах, що використовуються при розробці ГДС на скиди, досі не затверджені Міністерством охорони здоров’я.

Київводоканал наголошує, що має соціально активну позицію в напрямку захисту, покращення та збереження екології. За останні роки розпочалась та триває масштабна реконструкція очисних споруд Бортницької станції аерації, яка є найбільшою очисною спорудою у Європі, впроваджується технологія очистки промивних вод на Деснянській водопровідній станції, здійснюється постійний жорсткий контроль за дотриманням підприємствами Києва Правил приймання стічних вод.  Крім того, Київводоканал активно пропагує заборону фосфатів у миючих засобах, добиваючись її прийняття на законодавчому рівні.

Тому вважаємо, що інформація, оприлюднена Держводагенством, наносить шкоду репутації Київводоканалу та безпідставно дискредитує підприємство, одним з головних принципів діяльності якого є захист навколишнього середовища.