Неприємні запахи на КНС відходять в минуле

21.01.2021
Поділитися:

За останні 20 років водоспоживання та, відповідно, водовідведення в Києві зменшилося майже в 2,5 рази. Через це стічні води стають усе більш концентрованими, тож і  неприємного запаху на каналізаційних системах, зокрема каналізаційних насосних станціях (КНС), ставало дедалі більше. Але тепер проблема неприємних запахів поступово буде вирішуватись!

«Воскресенська»  - перша КНС, де впроваджено систему озонування вентиляції

Одна з найбільш проблемних КНС у Києві в цьому питанні - «Воскресенська». Це одна з  найбільших каналізаційних насосних станцій Київводоканалу, вона забезпечує водовідведення від ж/м «Троєщина», «Вигурівщина», «Воскресенка», «Лісовий», с. Зазим´є. Тут розповсюдження запахів значно посилюється ще й через те, що на цій станції знаходиться пункт прийому рідких побутових відходів від асенізаторських машин.

Станція розташована на території парку «Перемога» та досить близько до житлової забудови, тому до нас надходили численні скарги відпочиваючих, місцевих жителів, депутатські звернення тощо, які стосувались неприємного запаху у цій місцевості.

Тож в рамках Програми ремонтів основних фондів на 2020 р. у якості експерименту припливно-витяжна вентиляція грабельного відділення була оснащена системою озонування.

Як працює система озонування

Озон здатен сильно окиснювати та стерилізувати - він розчіпляє всі хімічні елементи властиві стічним водам: сірководень, метан, аміак тощо. 

На КНС озон подається у кількох точках. На вході приймального резервуару концентрат озону за рахунок більшої густини повітря поширюється по всій поверхні стічної води резервуару, вступає в реакцію та розчіпляє неприємний запах. Потім повітря доочищується ще у витяжному повітроводі та на виході з грабельного відділення.

Система укомплектована газоаналізаторами, які контролюють рівень озону в повітрі та автоматично регулюють продуктивність генератора озону в залежності від надходження неприємних запахів.

За основу взяли європейський досвід

За основу для впровадження інноваційного заходу ми взяли позитивний досвід країн Балтії, з яким наші фахівці ознайомились та переконались в його ефективності під час відрядження у Литву на об’єкти водопровідно–каналізаційного господарства міст Вільнюс, Каунас, Клайпеда у 2019 році. Тоді ж з особливостями технологій виробництва та застосування систем озонування представники каналізаційного департаменту детально ознайомилися безпосередньо на заводі виробника: «AIR PLUS1» (м. Клайпеда).

Яка КНС буде наступною

В результаті впровадження системи озонування на КНС “Воскресенська” вдалось повністю вирішити питання з неприємними ароматами довкола неї. Тому аналогічні системи ми розпочинаємо встановлювати й на інших наших каналізаційних насосних станціях. Зокрема, у 2021 році технологію озонування планується впровадити на КНС «Мишоловка». 

 

P.S. Про те, як буде вирішена проблема з неприємними запахами, що виходять з грабельного відділення Бортницької станції аерації, ми готуємо окрему публікацію. Наразі коротко зазначимо, що вирішення цього питання передбачено проєктом реконструкції БСА.