Будівництво насосної станції першого підйому БСА профінансовано на 30 мільйонів гривень

23.04.2021
Поділитися:

Тариф – це основне джерело фінансування реконструкції та модернізації наших об’єктів, але він не покриває основну потребу для вирішення стратегічних завдань. Так, за підтримки міської влади та Мінрегіону виділяються бюджетні кошти для реконструкції об'єктів критичної інфраструктури.

Вчора, 22 квітня, Київрада ухвалила рішення про внесення змін до бюджету столиці і Програми економічного та соціального розвитку міста Києва, згідно з яким фінансування на сферу ЖКГ збільшили на понад 1,5 млрд грн. Зокрема, на роботи з будівництва насосної станції 1-го підйому Бортницької станції аерації додатково  виділено 30 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що насосна станція першого підйому не входить до складу проєкту «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії  по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації», що фінансується за рахунок японського кредиту, а призначена для перекачки стічної води на очисні споруди Бортницької станції аерації (зважаючи на критичний та технологічно застарілий стан існуючої насосної станції 1-го підйому проєкт відокремлено від основного проєкту реконструкції БСА як першочерговий).

Будівництво насосної станції першого підйому БСА забезпечить безперебійну подачу стічних каналізаційних вод Києва на споруди 1 блоку Бортницької станції аерації. За рахунок встановлення сучасного насосного обладнання очікується підвищення енергетичної ефективності станції та надійності і безперебійності очистки стічних вод.

Станом на сьогодні вже виконано майже половину від запланованого об`єму робіт:

- Завершено роботи з винесення існуючих інженерних мереж (каналізація, електропостачання, технологічні трубопроводи) з-під території забудови.

-  Завершено влаштування п`яти технологічних стволів обвідних колекторів.

- Влаштовано дощову каналізацію.

- Зведено підземну частину насосної станції першого підйому.

- Прокладено обвідні самопливні колектори на п`яти ділянках.

- Збудовано конструктивну частину чотирьох камер напірних трубопроводів.

Наразі виконуються роботи з будівництва конструктивної частини камер переключення двох обвідних колекторів, які будуть перехоплювати стоки та транспортувати їх на насосну станцію. Також виконується улаштування підземного конструктиву насосної станції першого підйому зі стінами та плитами перекриття. Проходять роботи з улаштування трьох ниток  напірних колекторів та двох ниток самопливних колекторів діаметром 2,4 м від насосної станції 1 підйому до камери №5.

Завершення основного комплексу будівельних робіт заплановано до кінця 2021 року.