Час минає, цінності незмінні – чиста питна вода для киян 365 днів на рік

08.01.2019
Поділитися:

Дорогі кияни!

Від імені майже 7000 моїх колег з Київводоканалу хочу поінформувати вас, що якість питної води в Києві залишається високою, на рівні стандартів і нормативів прийнятих в Україні. І оскільки забезпечення безперебійного  водопостачання, як і раніше, залишається найважливішим нашим завданням, я пишаюся тим, що ми продовжуємо щодня виробляти понад 800 мільйонів літрів чистої питної води для майже 5 млн людей в Києві та прилеглих до столиці територій.

Голова правління - генеральний директор ПрАТ «АК «Київводоканал»

Дмитро Новицький

Київводоканал в 2018 році досяг декількох важливих результатів в напрямку розвитку якості водопостачання.

Одним з найважливіших кроків стало рішення перейти на альтернативні способи знезараження, води, відмовитися від використання  хлору на Дніпровській водопровідній станції. Ми довго вивчали нові технології знезараження і прийшли до висновку, що використання саме діоксиду хлору є найприйнятнішим з точки зору економіки та екології.

Сьогодні діоксидом хлору, наприклад, обробляють питну воду на станціях Західної Європи ( Відень, Нюрнберг, Палермо), в містах Північної Америки, Канади, Японії, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів. Після успішних лабораторних і промислових досліджень ми зараз будуємо і облаштовуємо комплекс з виробництва і застосування діоксиду хлору. Планується, що Дніпровська станція, яка забезпечує питною водою третину Києва, перейде на нову технологію в травні 2019 року.

Висококваліфіковані співробітники лабораторій Київводоканалу та Держспоживслужби вживають всіх необхідних заходів для того, щоб підтримувати чистоту води. Якість контролюється на всіх етапах її підготовки та транспортування: на очисних спорудах, перед подачею у розподільчу мережу, на насосних станціях і безпосередньо в розподільчій мережі трубопроводів.

На виході з очисних споруд контроль здійснюється щоденно за 22-ма, щомісячно за 48-ми та щорічно за 76 показниками. На 19 артезіанських насосних станціях перевірка проводиться в свердловинах та на виході з насосних станцій. У розподільчих мережах якість перевіряється у 33 контрольних точках на різних вулицях по всіх районах Києва, 365 днів на рік.

Ми систематично проводимо профілактичні промивки: в резервуарах чистої води (РЧВ), на водопровідних насосних станціях (ВНС), безпосередньо в трубопроводах. В наступному році заплановані заходи по захисту мереж від корозії, що посилить надійність системи.

РЧВ та ВНС проходять переоснащення та модернізацію. У 2018 році було проведено капремонт РЧВ «Оболонь-2» та РЧВ Дніпровської станції. Прведена реконструкція ВНС третього підйому Деснянської станції та ВНС «Крутогірна», що дасть економію електроенергії більш ніж 2 млн квт год в першій рік.

В році, що минає, незалежна лабораторія Public Lab в рамках роботи проекту Kyiv Smart City підтвердили високу якість води у водопровідних мережах столиці.

Ми постійно контролюємо якість поверхневих джерел води на великій відстані по течії вгору як Дніпра, так і Десни, а також боремося за якість скидів до Дніпра - джерела води для міст нижче за течією.

Бортницька станція аерації (БСА), що очищує стічні води - є найпотужнішою очисною станцією в Україні і однією з найбільших в Європі. Зараз вона знаходиться в процесі реконструкції, і в цьому році ми підійшли до тендерних процедур на визначення генпідрядника для втілення в життя наймасштабнішого інфраструктурного проекту в Україні.

Після реалізації проекту якість очищених стоків буде контролюватися за 10-ма показниками та відповідати нормативам ЄС, будуть впроваджені сучасні японські технології обробки та утилізації осадів, а також вирішена проблема неприємного запаху в районі роботи БСА.

Ще один важливий напрямок роботи  - Геоінформаційна система (ГІС) водопостачання та водовідведення в Києві. У 2018 році створено цифрову гідравлічну модель водопостачання лівобережжя Києва та Оболоні. Ця система дозволяє проводити розрахунки навантажень при проектуванні, уникати помилок і оптимізувати витрати на будівництво і ремонт мереж як Київводоканалу, так і забудовникам, що будують нові об'єкти. Система також дає змогу контролювати швидкість потоків, оперативно оцінювати позаштатні ситуації, які неминуче виникають в процесі експлуатації мереж такої великої протяжності як в Києві. Роботи будуть продовжені в наступних роках -  в перспективі планується завершити гідромодель  правого берега та перейти до каналізаційних мереж.

Всі ці досягнення, а також сотні інших, які відбуваються кожного дня в рамках складних процесів приготування і транспортування питної води та очищення стоків  - заслуга наших людей, які своєю копіткою працею, в ці непрості часи, стоять на варті водозабезпечення та гідно несуть звання працівника Київського водоканалу.

З гордістю за свій колектив я звітую перед мешканцями Києва і околиць, які можуть бути впевнені в тому, що ми будемо поставляти їм безпечну, чисту і високоякісну питну воду кожного дня.

Прийміть сердечні вітання з Новим роком та Різдвом Христовим! Нехай прекрасні зимові свята принесуть мир, спокій та злагоду, впевненість у майбутньому. Зичу міцного здоров’я, успіхів, родинного щастя, достатку та благополуччя!