Чи потребує водопровідна вода додаткового очищення?

21.04.2021
Поділитися:

З року в рік ми покращуємо якість питної води, що подається киянам, прагнучи досягти європейських стандартів. Враховуючи побажання киян, ми поступово відмовляємось від хлору, щоб покращити смак та запах питної води, та обираємо більш сучасні та ефективні реагенти.

 

Як готується питна вода на водопровідних станціях?

На наших Дніпровській та Деснянській водопровідних станціях запроектована класична схема реагентної очистки води з відстоюванням та фільтруванням.

На сьогодні вода, що подається з Дніпровської водопровідної станції (30% водопостачання міста) обробляється за допомогою діоксиду хлору, уся артезіанська вода (10%) знезаражується гіпохлоритом натрію. Решта води подається у місто з Деснянської водопровідної станції, там поки що застосовується технологія хлорування, але й найближчі роки вона також буде замінена більш сучасними методами.

Якість води ретельно контролюється на всіх етапах її підготовки. Детальніше про процес водопідготовки можна дізнатись з відео.

 

Чи може вода забруднитись на шляху до крана?

Як би добре ми не очищували воду на водопровідних станціях, вона має пройти довгий шлях до крану споживача. За цей час вона може зазнати вторинного забруднення через ремонтні роботи на мережах, незадовільний стан внутрішньобудинкових труб, низький розбір води у будинку та застій у мережі.

У більшості випадків достатньо просто спустити воду протягом кількох хвилин, і її якість знову прийде до норми. Але якщо цього не достатньо, усі вторинні забруднення легко усуваються за допомогою побутового фільтру.

 

У якому випадку вам може знадобитися побутовий фільтр?

У більшості випадків потреби в додатковому очищенні водопрорвідної води немає, адже вона завжди відповідає чинним Державним санітарним правилам і нормам ДСанПіН. Але ви можете скористатись побутовим фільтром якщо:

-          У вас є проблема з внутрішньобудинковими мережами, тому якість води періодично погіршується, або вона тимчасово погіршилась після ремонтних робіт або заміни труб.

-          Вам не подобається жорстка вода, що залишає накип на стінках чайника. Але не радимо використовувати фільтровану/дистильовану воду постійно, адже мінерали, що містяться у водопровідній воді, необхідні для здоров’я.

-          Вам категорично не подобається запах та присмак хлору у водопровідній воді.

-          Ви споживаєте воду з артезіанських свердловин, і хочете понизити вміст заліза в ній.

Зверніть увагу, що на даний час існує дуже багато різновидів побутових фільтрів. Перед покупкою радимо чітко визначитись, для яких саме цілей він вам необхідний, проконсультуватись з фахівцями та обрати модель, що підходить саме вам.

 

Чи можливо зробити воду в крані ідеально чистою?

По-перше, зробити так, щоб з крану текла ідеальна кришталево чиста вода можливо лише за умови заміни усіх міських та внутрішньобудинкових мереж. На це потрібні колосальні кошти, яких немає ані у водоканалу, ані у міської влади. І якщо навіть припустити, що усі мережі буде замінено, а водоканал встановить найсучасніше обладнання для підготовки води, коштувати така вода буде надзвичайно дорого, і комунальні платежі стануть просто захмарними для пересічного споживача.

По-друге, для пиття та приготування їжі людина використовує приблизно десяту частину від усієї спожитої води. Решта витрачається на купання, миття посуду, прання, прибирання, змивання унітазу. Буде просто марнотратством  використовувати таку чисту і дорогу воду для інших потреб окрім пиття.

Вода, що зараз подається у мережу,  відповідає чинним Державним санітарним правилам і нормам ДСанПіН, і ми постійно працюємо над покращенням її якості, прагнучи зробити її не тільки безпечною, але й смачною.

 

Як ми плануємо покращувати якість води

Наша першочергова ціль – повністю відмовитись від використання хлору, адже 60% води, що подоється киянам, досі має запах та присмак хлору. В цьому немає нічого небезпечного, але багатьом споживачам просто не подобається пити таку воду. Ми вже працюємо над підбором іншої технології знезараження для Деснянської станції і у найближчому майбутньому вирішимо цю проблему.

Також ми працюємо над локальними проблемами. Наприклад, житлові  масиви Оболонь та Троєщина забезпечується питною водою з артезіанських водопровідних насосних станцій, де вода має підвищену корозійну активність і високий вміст заліза. Через це якість артезіанської води погіршується за органолептичними показниками (смак, запах). Для вирішення існуючої проблеми ми плануємо реконструкцію насосних водопровідних станцій «Оболонь-1», «Оболонь-2» та «Троєщина» з будівництвом очисних споруд, які забезпечать очистку води від заліза, залізобактерій, синьо-зелених водоростей, а також припинення їх подальшого розвитку.

Більше про контроль якості питної води читайте тут.