Централізоване питне водопостачання в Україні під загрозою

06.07.2018
Поділитися:

Як повідомлялося раніше, в середині  червня «Дніпроазот», що є виробником рідкого хлору, який використовують водоканали для знезараження питної води, попередив, що він припиняє поставки та зупиняє виробництво рідкого хлору. У зв’язку з цим,  на підприємствах галузі водопровідно-каналізаційного господарства України  виникла складна ситуація з подальшим  знезараженням  питної води. На деяких підприємствах галузі залишків хлору залишилося від тижня до 20 діб.

Про ситуацію, що склалася, Асоціація «Укрводоканалекологія» терміново повідомила Уряд та РНБО, з проханням втрутитися та вирішити питання з поставкою хлору.

23 червня 2018 р. проведено виїзне засідання  в Дніпровській ОДА, де були начебто досягнені домовленості з керівництвом Дніпроазоту по відновленню виробництва хлору.

Але, на жаль, і досі Дніпроазот не відновив свою роботу. Залишки хлору, які були на момент його зупинки, реалізовані повністю.

5 липня про цю ситуацію було повідомлено на засіданні міжфракційного об’єднання народних депутатів «Питна вода».

Також для вирішення питання з реагентами для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання проведена спільна нарада представників водоканалів, постачальників дезінфектантів, представників постачальників обладнання для альтернативних методів знезаражування. В Україні є компанія, яка намагається організувати великі поставки хлору в контейнерах автомобільним транспортом, але оформлення дозвільних документів та інших процедур займає більше року. Більше того, таких спеціалізованих контейнерів недостатньо.

Поставки хлору в цистернах з Європи (Румунія) дуже проблематичні. Європейські цистерни не можуть змінювати колісну базу, а також повинні бути сертифіковані на території Україні. В цистернах хлор отримують Київ, Харків, Кривий Ріг, Маріуполь та інші міста. Отже, іншої альтернативи на сьогодні, ніж вирішення питання по терміновому запуску виробництва, немає.

Таким чином, якщо завод терміново не відновить свою роботу, то вже на початку наступного тижня подача води в централізовану водопровідну мережу  в деяких регіонах та містах України може бути значно обмежена, а в декількох містах і повністю припинена.