Цвіте і гине: рятуймо Дніпро від фосфатів разом

18.08.2021
Поділитися:

Щороку влітку ми спостерігаємо, як цвіте вода у наших водоймах, і на жаль, з часом ситуація тільки погіршується. Цвітіння води пов`язане зі зростанням кількості синьо-зелених водоростей. Цей процес посилюється через забруднення річок фосфатами, які потрапляють туди зі стоками через надмірне використання у побуті і промисловості фосфатовмісних миючих засобів.

При відмиранні водоростей у водоймах починаються процеси гниття, а бактерії, що окислюють органічні сполуки, активно споживаючи розчинений у воді кисень, призводять до кисневого голодування, загибелі риби та іншої фауни у водоймах.

Спроєктовані у 60х роках минулого століття очисні споруди більшості водоканалів України не були розраховані на очистку стічних вод від фосфатів, оскільки вони тоді не використовувались в такій кількості. Враховуючи зношеність очисних споруд і застарілість технологій, які використовують українські водоканали, досягти європейських нормативів якості очистки від фосфатів стічних вод буде можливо лише після реконструкції та модернізації очисних споруд. А це десятки років і мільярди коштів, яких немає на сьогоднішній день.

Єдиним виходом залишається заборона фосфатовмісних мийних засобів на законодавчому рівні. Просування таких законодавчих ініціатив та пропагування відмови від використання фосфатовмісної побутової хімії – основна мета безстрокової акції «Стоп фосфати», яку Київводоканал запровадив разом з Асоціацією «Укрводоканалекологія».

В цьому році Уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до Технічного регламенту мийних засобів» (постанова від 2 червня 2021 р. № 575), що запровадить поетапне обмеження вмісту фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах. Але обмеження почнуть діяти лише з 2023 року, а доти порятунок наших водойм лише у наших руках. Будьте свідомими, обирайте безфосфатну побутову хімію та поширюйте інформацію про шкоду фосфатів -  так ви допоможете зменшити цвітіння наших річок і не дати їм остаточно перетворитися на зелений кисіль.

 Більше про шкоду фосфатів та про акцію "Стоп фосфати" читайте тут.