Дніпровську водопровідну станцію відвідали депутати Київради та члени комісії з питань ЖКГ

25.02.2021
Поділитися:

Дніпровська водопровідна забезпечує питною водою третину Києва, це один з найважливыших об`єктів водопровідно-каналізаційного господарства Київводоканалу. Зараз тут дуже активно відбувається модернізація обладнання та впровадження нових технологій знезараження води.

Сьогодні за участі депутатів Київської міської ради тут було проведено виїзне засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства. Гості мали змогу детально вивчити роботу станції та всі етапи водопідготовки, а також проінспектувати три важливі об`єкти, які були нещодавно реконструйовані та модернізовані.

В рамках співпраці зі Світовим банком була проведена реконструкція насосної станції першого підйому, де  застаріле насосне обладнання замінили на сучасне та енергоефективне. Встановлення сучасних насосних агрегатів та частотних перетворювачів, а також  модернізація іншого електротехнічного обладнання дозволяють зменшити витрати електричної енергії майже на третину. Нове обладнання також дає змогу більш точно регулювати об`єми води протягом доби в залежності від потреб міста.

За кошти інвестиційної програми впродовж 2018-2020 років на Дніпровській водопровідній станції було збудовано цех з виробництва діоксиду хлору- більш сучасного та безпечного реагенту, який буде застосовуватися замість хлору.

"Ми  вирішили відмовитись від використання рідкого хлору в першу чергу на вимогу суспільства, адже споживачам не подобається відчувати запах і присмак хлору у водопровідній воді. Інша вагома причина - це безпека. З кожним роком питання стає все більш актуальним, адже житлова забудова впритул наближається до наших об`єктів. Утримання хлорного господарства вимагає посилених заходів безпеки, а це досить складно і дорого", - сказав генеральний директор Київводоканалу Дмитро Новицький.

Діоксид хлору має кращу знезаражувальну дію, він ефективний проти всіх мікроорганізмів, які живуть у воді, а також проти вірусів та паразитарних забруднень. У водопровідних системах бактерицидний ефект зберігається довше - до 7 діб, це означає, що вода в мережі не буде зазнавати вторинного забруднення та доходитиме до споживача максимально якісною. Окрім того діоксид не призводить до утворення хлорорганічних сполук.

Також Дмитро Новицький зауважив, що при модернізації  водопровідних об`єктів були  враховані і зміни до СанПіНу, які мають вступити в силу у 2022 році, і зроблять  вимоги до якості води  ще більш жорсткими. Тому Київводоканал  працює на випередження, і наші технології багато в чому вже відповідають європейським стандартам.

Щоб знезаражена за новою технологією вода до подачі у мережу зберігалась у належних умовах і не втрачала своєї якості, ми реконструювали резервуар чистої водиє мністю 5 тис. м3. Для реконструкції резервуару використовувались сучасні німецькі матеріали, що гарантують герметичність та захист конструкцій від дії реагентів. Реконструйований резервуар  буде експлуатуватися ще як мінімум 50 років. Цей об`єкт також був реалізований за кошти інвестиційної програми.

"Інвестиційна програма підприємства фінансується з тарифу, відрахування складають 8% від його структури. Використання цих коштів суворо контролюється як міською владою, так і НКРЕКП, і ці гроші можуть бути витрачені лише на модернізацію наших об`єктів. Ми завжди радо демонструємо наші досягнення з реконструкції, переобладнання та модернізації, адже дуже важливо, щоб звичайні споживачі могли бачити, на що витрачаються кошти, які вони сплачують", - додав Дмитро Новицький.