До уваги киян: недобросовісні асенізатори забруднюють столицю

06.08.2018
Поділитися:

ПрАТ «АК «Київводоканал» закликає киян користуватися послугами виключно тих асенізаторів, які мають договір з Товариством. Це стосується мешканців приватного сектору, де немає централізованої каналізації.

Охоплення населення центральною системою водовідведення в столиці  - 98%, неохоплених – 2 % (56 тис. чоловік).

Перед тим як співпрацювати з перевізниками рідких побутових відходів перевірте, будь-ласка, чи є в них заключений договір з Київводоканалом, на балансі якого є спеціальні зливні станції для стоків. Згідно з технологією, перед потраплянням на споруди Бортницької станції аерації, стічні води мають бути розбавлені до необхідної концентрації. Київводоканал зараз співпрацює з 75 перевізниками рідких побутових відходів.

Норматив водоспоживання неканалізованих районів становить 25 л/добу на одного мешканця. Виходячи з цього рідких побутових відходів повинно надходити на зливні пункти – 1400 м3/добу. Фактичне надходження на існуючі зливні пункти Києва в середньому становить   - 435 м3/добу. Таким чином, велика кількість стоків в Києві зливається з порушеннями.

Недобросовісні асенізатори, які не мають договору з Київводоканалом, зливають стоки в непередбачених для цього місцях, чим завдають велику шкоду навколишньому середовищу. Є випадки зливу фекалій у найближчих лісах, посадках, на полях та пустирях, а також в  дощову каналізацію, яка не передбачає очистку стоків.

Крім того, непоодинокими є випадки залпового скиду до системи централізованого водовідведення в безпосередній близькості до Бортницької станції аерації (БСА). Залповий скид  - це скид стічних вод з концентраціями забруднюючих речовин, що перевищують більш як у 20 разів допустимі величини показників, визначені в місцевих правилах приймання. Такі скиди виводять з ладу каналізаційні колектори і потребують збільшення витрат на очищення.

Більше того, деякі асенізатори примудряються зливати стоки у магістральний канал БСА, по якому вже очищена вода подається зі станції до Дніпра.

Наголошуємо, лише злив стоків на спеціальних станціях дозволяє максимально мінімізувати шкоду, яка завдається навколишньому середовищу. На балансі Київводоканалу зараз є три зливні станції для асенізаторів в різних частинах міста, які побудовані згідно з усіма діючими нормативами та оснащені сучасним обладнанням. Зараз йде підготовка до будівництва ще однієї. Загалом, окрім трьох існуючих планується будівництво ще чотирьох зливних станцій.

Шановні кияни, тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти навколишнє середовище і зробити наше місто кращим.