ЕТЕВК-2021: Київводоканал ділиться досвідом знезараження води діоксидом хлору

08.07.2021
Поділитися:

На Міжнародному конгресі «ЕТЕВК-2021» ми поділилися з іншими водопостачальними підприємствами досвідом впровадження технології знезараження води діоксидом хлору.

Про те, як технологія впроваджувалась на Дніпровській водопровідній станції, особливості ведення процесу та переваги діоксиду над рідким хлором розповів перший заступник директора департаменту експлуатації  водопровідного господарства - головний інженер Володимир Костюк.

Необхідність пошуку альтернативних способів знезараження води була зумовлена кількома причинами.  По-перше, це небезпека транспортування, використання та зберігання хлору. По-друге, вимога суспільства щодо покращення якості води, зокрема її органолептичних властивостей, адже запах хлору не подобається багатьом споживачам. Крім того, відсутність конкурентів у єдиного виробника хлору ставила під загрозу своєчасні поставки реагенту та процес водопідготовки.

Реконструкція Дніпровської водопровідної станції з будівництвом цеху з виробництва діоксиду хлору тривала впродовж  2018-2020 років. Джерело фінансування робіт – власна «Інвестиційна програма ПрАТ «АК «Київводоканал».

«Ми пройшли всі етапи від лабораторних та промислових випробувань до розробки проєкту та будівництва, і зараз технологія вже працює. Це дійсно сучасне інженерне рішення, у процесах  застосовано новітнє високоефективне обладнання, що забезпечує високий рівень диспетчеризації та можливість віддаленого контролю і керування системою з візуалізацію всього технологічного циклу.  Рік експлуатації показав, що вода за всіма хімічними та мікробіологічними показниками відповідає нормативам як на виході зі станції, так і по контрольних точках. Це ефективний метод знезараження з відсутністю хлорорганічних сполук та вторинних забруднень. Діоксид забезпечує пролонгований ефект післядії у боротьба з біозабрудненнями та біоплівкою в розподільчій водопровідній мережі, до того ж він більш ефективний проти бактерій і вірусів, ніж хлор.  Ми відкриті до спілкування з іншими водоканалами та з радістю поділимося набутим досвідом та корисними порадами щодо впровадження цієї технології», - сказав Володимир Костюк.

Присутні на конгресі експерти високо оцінили досягнення Київводоканалу та зазначили, що використання діоксиду хлору наразі є найоптимальнішою технологією знезараження води через високу ефективність, стабільність, довгий період післядії, а також з точки зору безпеки для довкілля. Саме тому технологія рекомендується до впровадження і в інших водоканалах країни.

Ознайомитись з презентацією можна тут.