Хто встановлює тариф на воду

15.12.2020
Поділитися:

Лише 38% киян знають, що тарифи на водопостачання та водовідведення  встановлює не сам водоканал, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  (НКРЕКП). Відповідно до результатів опитування, мешканці столиці помилково називають установи, які аж ніяк не затверджують тариф, хоча і можуть вносити пропозиції щодо нього - це КМДА (23% опитаних), Кабінет Міністрів (13%) та власне Київводоканал (32%).

Як формується тариф

Насправді ж процедура формування тарифувиглядає так. Київводоканал формує розрахунки тарифу на майбутній рік та, відповідно до чинного законодавства, подає їх на розгляд та затвердження до НКРЕКП щороку, адже ціни на реагенти, паливно-мастильні матеріали та, особливо, електроенергію постійно зростають,  а якщо водоканал не буде враховувати ці зміни, то не зможе забезпечити повноцінну роботу підприємства.

Перед зміною тарифів обов`язково проводяться відкриті обговорення із залученням місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, коли від усіх зацікавлених осіб приймаються зауваження та пропозиції, і тільки після цього НКРЕКП ухвалює остаточне рішення.

Нещодавно ми провели друге відкрите обговорення щодо встановлення тарифів на 2021 рік. Відповідно до наших розрахунків тариф на наступний рік має зрости на 10% і становитиме 25 грн 45 коп. Міська влада підтримала необхідність зміни тарифу Київводоканалу, і протокол засідання було направлено до НКРЕКП для ухвалення остаточного рішення.

 

Що входить у тариф на холодне водопостачання та водовідведення у Києві 

Заробітна плата у структурі тарифу займає біля 32%. Нагадаємо, у нас працює близько 7 тис. співробітників, більшість з них є кваліфікованими фахівцями водопровідно-каналізаційної галузі.

Електроенергія –  18%. Її складова у вартості тарифу дещо зменшилась в останні 2 роки, завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій та заміні обладнання каналізаційних та водопровідних насосних станцій на енергоефективне. 

Відрахування на інвестиційну програму - близько 8%. Інвестиційна програма - це вкладення у розвиток підприємства, оновлення технологій, ремонт мереж та модернізацію наших об’ктів. Так, приміром, за 2020 рік коштами власної інвестпрограми нам вдалось реалізувати 7 важливих проєктів, серед яких реконструкція вузла знезараження на насосній водопровідній станції «Мінська», реконструкція ділянки Сирецького самопливного каналізаційного колектора, реконструкція резервуару чистої води на Дніпровській водопровідній станції. Крім того, один з наших найважливіших екологічних проєктів - будівництво заводу діоксиду хлору на Дніпровській станції теж фінансувався з інвестиційної програми Київводоканалу.

Решта 42% – це витрати на реагенти для очищення і знезараження води, матеріали для здійснення ремонтів обладнання та мереж, сплату податків тощо.