Київводоканал презентував реконструкцію хлорного господарства Деснянської водопровідної станції

11.01.2019
Поділитися:

Одинадцятого січня на Деснянській водопровідній станції відбулася презентація реконструкції хлорного господарства столиці, яке експлуатується вже більше ніж 50 років –  з 1968 року.

На заході були присутні Петро Пантелеєв, заступник голови КМДА, Дмитро Новицький, Голова правління – генеральний директора Київводоканалу, Володимир Дараган, заступник генерального директора – директор Департаменту експлуатації водопровідного господарства, Антон Буяр, начальник Управління капітального будівництва, Володимир Костюк, перший заступник директора департаменту – головний інженер ДЕВГ, Валерій Оленченко, заступник директора департаменту – начальник Управління експлуатації Деснянської водопровідної станції.

Реконструкція була пов’язана з необхідністю попередження виникнення надзвичайних ситуацій, адже споруда знаходиться в центрі Дніпровського району Києва безпосередньо поруч з житловою забудовою та об’єктами соціального призначення, підвищенням безпеки населення та покращенням умов праці робітників Деснянської водопровідної станції.

«Сьогодні ми інспектуємо виконану реконструкцію об’єктів хлорного господарства столиці. Ми проводили на території Деснянської водопровідної станції навчання аварійно-рятувальних служб та підрозділів ПрАТ АК «Київводоканал», оскільки безпечне утримання хлорного господарства та мінімізація ризиків аварійних ситуацій є одним із пріоритетних завдань. Тим більше, обладнання Деснянської водопровідної станції експлуатується вже більше ніж 50 років. І з погляду функціональності, і з технічних міркувань обладнання давно потребувало реконструкції», – сказав Петро Пантелеєв.

За час експлуатації з 1968 року виникли декілька передумов необхідності реконструкції, наприклад видатковий склад хлору опинився в зоні наближеної міської забудови (фактична санітарна зона складає 300 м).

«Для нас пріоритетним завданням було замінити обладнання, яке встановлювали ще у 1968 році, тобто більше 50 років тому, на нове та сучасне, яке може виконувати і водночас превентивну функцію, але й у разі виникнення позаштатної ситуації, максимально локалізувати її наслідки», – підкреслив голова правління – генеральний директор Дмитро Новицький.

В ході реконструкції було облаштовано нові системи, серед них: система виявлення витоку хлору, система аварійної вентиляції, система аварійного поглинання та нейтралізації хлору, система диспетчеризації на рівні хлорного господарства, система «водяної завіси» (захисту від розповсюдження хлору). Презентував виконані роботи начальник Управління капітального будівництва Антон Буяр.

На проект реконструкції, відповідно до Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2018 рік, було виділено 24 338,076 тис. грн, проте фактично Київводоканал витратив лише 21 830,4 тис. грн.

Також було згадано, що Київ поступово відходить від очищення води хлором, замінюючи його на діоксид хлору, який більш безпечний із точки зору експлуатації.

«Ми переймаємо досвід європейський міст і впроваджуємо більш прогресивні та безпечні технології знезараження. Однак період переходу триватиме протягом 2-3 років, і за цей час повинно бути дотримано всіх вимог щодо безпеки хлорного господарства, яке у перспективі буде переведене у статус резервного», – зауважив Петро Пантелеєв.

Діоксид хлору  – сполука хлору та кисню, потужний дезінфектант, який зберігає знезаражувальну дію води під час транспортування водопровідними мережами. Діоксид хлору довго зберігається в належному стані та захищає водопровідні мережі. Діоксид як бактерицид активний у воді мінімум 48 годин і забезпечує триваліший період післядії, ніж хлор.

«На сьогодні для Києва це найприйнятніша технологія з точки зору економіки та екології. Сьогодні діоксидом хлору обробляють питну воду на сотнях станцій багатьох країн світу, зокрема в багатьох містах Західної Європи, зокрема у Відні, Нюрнберзі, Палермо, а також містах Північної Америки, Канади і Японії, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів», – зауважив Дмитро Новицький.

Діоксид хлору також успішно знищує бактерії, продукти життєдіяльності яких забруднюють воду.

Додатково:

З моменту введення видаткового складу хлору в експлуатацію вийшов ряд нормативних актів, що підвищують вимоги до технічного стану та безпечної експлуатації об’єктів хлорспоживання, зокрема останній – із квітня 2010 року нові «Правила охорони праці при виробництві, зберіганні, транспортуванні та застосуванні хлору».

Враховуючи, що видатковий склад хлору Деснянської водопровідної станції введено в експлуатацію у 1968 році та відповідно до раніше діючих вимог, з метою підвищення безпеки об’єкту Київводоканал з 1995 року ініціює включення питання реконструкції хлорного господарства до міських програм, для чого було розроблено проект будівництва нового складу хлору.

Із 31 млн. грн (в цінах 2007 року) проектної вартості з міського бюджету було профінансовано лише 3,5 млн. грн, що дозволило виконати роботи підготовчого періоду та винести інженерні комунікації із плями забудови на території станції. Й тільки у 2017 році було прийнято рішення про реконструкцію діючого хлорного господарства та виділені кошти на проектування й подальші роботи з реконструкції, що дозволило розпочати їх у 2018 році.