Кияни можуть бути впевнені, що отримують якісну і безпечну питну воду у свої домівки

25.11.2021
Поділитися:

Київводоканал ретельно контролює якість питної води, яка подається у водопровідну систему столиці. Контроль здійснюється на всіх етапах її підготовки, по всьому технологічному ланцюгу: на очисних спорудах, перед подачею у розподільну мережу, на насосних станціях і безпосередньо в розподільній водопровідній мережі. Це регламентується Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Лабораторно-виробничий контроль за якістю питної води здійснюється за робочими програмами, складеними відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10, що є складовою частиною технологічних регламентів, що мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи Держпродспоживслужби України.

У Київводоканалі контроль за якістю питної води здійснюється 3-ма хіміко-бактеріологічними лабораторіями. За результатами їх досліджень якість води у  Києві відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Поверхнева вода з річок Дніпро та Десна на очисних водопровідних спорудах проходить повний технологічний цикл очищення за допомогою реагентів, що мають висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи Держпродспоживслужби України.

Для знезараження питної води на Деснянській водопровідній станції використовується хлор-аміачний метод, а на Дніпровській водопровідній станції - діоксид хлору.  Після очищення та знезараження вона надходить у водопровідні мережі міста.

Звертаємо  увагу на те, що інші методи дослідження якості води крім лабораторного аналізу, зокрема біотестування питної води, не передбачені нормативними вимогами ДСанПіН 2.2.4-171-10, а також Директивою (ЄС) 2020/2184 від 16.12.2020 про якість води, призначеної для споживання людиною.

Київводоканал дякує представникам ЗМІ, які цікавляться темою якості питної води в столиці та проводять журналістські розслідування. Дослідження кількох незалежних лабораторій підтверджують, що водопровідна вода у кранах киян безпечна та якісна.

Ознайомитись з сюжетами на цю тему можна за посиланнями:

Телеканал «Україна»

«Сніданок з 1+1»

Незалежний проєкт журналістських розслідувань «Bihus.info»

 Еколог та експерт з охорони водних ресурсів МАР'ЯНА ГІНЗУЛА про якість води

Телеканал «Україна» програма “Сьогодні”.