Київводоканал на Міжнародному конгресі «ЕТЕВК-2021»

07.07.2021
Поділитися:

Фахівці Київводоканалу взяли участь у тринадцятому Міжнародному конгресі і Технічній виставці «ЕТЕВК-2021» на південному водному форумі, який проходить у місті Чорноморськ.

 Під час роботи Конгресу на професійному рівні розглядаються найактуальніші проблеми у сфері житлово-комунального господарства, екології, водопостачання та водовідведення, від вирішення яких залежить подолання кризи у цих галузях та їх подальший сталий розвиток. Також увага приділяється питанням енергозбереження, розвитку сучасних технологій, матеріалів, реагентів, обладнання, отримання коштів міжнародних фінансових організацій та інше.

Як працювати підприємствам водопровідної галузі у зв’язку зі змінами у Законах України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» серед інших експертів розповідали директорка Департаменту правового забезпечення Київводоканалу Катерина Гула та заступниця директора з фінансово-економічних питань Розрахункового департаменту Олена Колесник. Також увагу приділили підзаконним актам в сфері водопровідно-каналізаційного господарства.

«Закон 1060, який нещодавно вступив в силу, дає нам ряд можливостей, але реалізувати їх ми зможемо тільки після того, як будуть прийняті усі необхідні підзаконні акти та проведено коригування тарифів. Реалізація  законодавчих  змін  вимагає  коригування  низки  чинних  нормативно-правових актів, зокрема щодо правил та типових договорів про надання  комунальних  послуг, граничного  розміру  плати  за  абонентське  обслуговування,  вимог  до  формування  рахунків  на  оплату комунальних  послуг тощо», - зауважила Катерина Гула.

У дискусії, присвяченій співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, в якості експерта виступив генеральний директор Київводоканалу Сергій Крушановський:  «Екологічні питання є для Київводоканалу одними з найважливіших. Тому для реалізації наших екологічних проєктів ми співпрацюємо з міжнародними організаціями та залучаємо кредитні кошти. Так, фінансування реконструкції Бортницької станції аерації відбуватиметься кредитними коштами японського Агентства міжнародного співробітництва JICA, ще три важливі проєкти, серед яких впровадження технології очищення промивних вод на Деснянській водопровідній станції, профінансує уряд Франції. Крім того, ми продовжуємо активну співпрацю зі Світовим банком. Але віддавати будь-який кредит доведеться з тарифу, тому ми завжди детально прораховуємо фінансове навантаження, що ляже на споживача у разі підвищення вартості послуг,  та обираємо кредитні пропозиції з мінімальними відсотками та великим пільговим періодом».

Одночасно з Конгресом працює Технічна виставка, де  представлені новітні технічні досягнення у водному секторі.