Київводоканал на Lviv Eco Forum’21

23.09.2021
Поділитися:

Представники Київводоканалу взяли участь у Lviv Eco Forum’21,  який став традиційним майданчиком для обговорення найактуальніших екологічних питань у сфері водного господарства.

Головними темами Форуму стали: водна стратегія України; стратегія розвитку систем питного водопостачання та централізованого водовідведення; реалізація інвестиційних проектів водного сектору для досягнення найвищих екологічних показників.

До участі у Форумі були запрошені народні депутати України, фахівці Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства екології та природних ресурсів, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, керівники підприємств водопровідно-каналізаційного господарства України, органів місцевого самоврядування, партнерських асоціацій, бізнесу та науки, закордонні експерти.

Наші фахівці поділились досвідом залучення міжнародних інвестицій для розвитку та модернізації водопровідно-каналізаційного господарства.

«Власні кошти Київводоканалу та надходження з бюджету не покривають потребу у фінансуванні, необхідному для реконструкції аварійних об’єктів стратегічного значення. Тому ми постійно знаходимось в активному пошуку джерел фінансування для модернізації інженерної інфраструктури і відновлення об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства. З метою пошуку додаткових фінансових ресурсів на вигідних умовах ми  вивчаємо ринок іноземних організацій та установ, що надають пільгові кредити,  і у нас вже є успішний досвід роботи з міжнародними фінансовими організаціями», - розповіла заступниця директора з фінансово-економічних питань Дирекції по реконструкції БСА Катерина Карпенко.

У рамках співпраці з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (World Bank) вже реалізовано та введено в експлуатацію 2 із 3 проєктів реконструкції об‘єктів водопровідного господарства, третій проєкт знаходиться на завершальній стадії. Проєкт «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації» фінансується Японським агенством  міжнародного співробітництва JICA.

Програма уряду Французької Республіки «Французькі пільгові казначейські кредити» профінансує інвестиційний проєкт «Покращення водопостачання у м. Києві». До складу програми входять: впровадження технології попередження гідроударів на Дніпровській та Деснянській водопровідних станціях; впровадження технології очищення промивних вод на Деснянській водопровідній станції; реконструкція двох водоводів діаметром 1 000 мм від Деснянської водопровідної станції ІІ-го підйому з системою контролю втрат води.

Також Київводоканалом  подано ряд проєктів на конкурсний відбір за програмою Danida Business finance в Україні. Рамкову угоду між Урядом України та Урядом  Королівства Данія було ратифіковано у 2020 році. Програма передбачає можливість надання коштів у вигляді позик або фінансової допомоги на розвиток сектору постачання питної води та водоочисні споруди.

«При моніторингу і аналізі доступних джерел фінансування на світових фінансових ринках Київводоканал оцінює їх, в першу чергу, з точки зору умов їх надання та впливу на тарифну складову, адже тариф є єдиним джерелом доходу підприємства», - додала Катерина Карпенко.