Київводоканал розраховує на об’єктивне та неупереджене розслідування правоохоронних органів

17.01.2023
Поділитися:

Насосне обладнання ПрАТ «АК «Київводоканал» у 2019 році придбане відповідно до встановленої законом процедури в системі державних закупівель Prozorro, встановлене на об’єктах життєзабезпечення. Законність та відповідність проведеної закупівлі державним нормам підтверджує Державна аудиторська служба України. Зараз це обладнання  в умовах ворожих обстрілів та пошкоджень інфраструктури допомагає забезпечити постачання питної води в столиці.

Але вже майже рік Київводоканал знаходиться під тиском правоохоронних органів, які неодноразово висували обвинувачення проти наших працівників.  Вчора була опублікована інформація про повідомлення нашим працівникам чергової підозри – цього разу у привласненні бюджетних коштів під час закупівлі насосів, які були закуплені ще в 2019 році та вже давно встановлені на водопровідних об’єктах.

Нагадаємо, що у лютому 2022 року СУ ГУ Національної поліції в м. Києві інформувала про висунення підозри працівникам Київводоканалу за закупку начебто неіснуючих насосів у кількості 16 штук.

Такі висновки правоохоронці зробили, керуючись тією логікою, що в ході обшуку вони не знайшли ці насоси на складах ПрАТ «АК «Київводоканал». Зауважимо, що вказані насоси були куплені за 2 роки до проведення слідчих дій та були встановлені на водопровідних об’єктах підприємства для використання в роботі, про що правоохоронців поінформували письмовим листом. Тож, маючи цю інформацію, шукати їх на складі підприємства і, тим більше, мотивувати цим підозру – щонайменше дивно.

Ще до вручення першої підозри у лютому минулого року ми надали письмові підтвердження реального існування цих насосів та фото і відеоматеріали. Наші запрошення приїхати і переконатися в їх наявності ще в лютому минулого року були проігноровані правоохоронцями. Натомість вони вручили підозри працівникам Київводоканалу, що дає підстави сумніватись в неупередженості та прозорості ведення справи.

Майже цілий рік правоохоронці ніяк не реагували на запрошення Київводоканалу взяти участь у спільному огляді усіх насосів в місцях їх експлуатації. Це було зроблено лише в листопаді 2022 року, а процес - висвітлений на сайті Київводоканалу та у ЗМІ. При цьому в умовах воєнного стану - постійних загроз обстрілів і відключення електроенергії, Київводоканал зупинив діючі водопровідні об’єкти, щоб дістати глибинні насоси. Правоохоронцям була надана можливість переконатись, що обладнання відповідає усім технічним характеристикам, за якими здійснювались закупівлі, а залучені експерти мали змогу провести відповідні технічні експертизи.

Однак зараз, коли підтвердилась необгрунтованість звинувачень у закупівлі неіснуючого обладнання, працівникам підприємства висувають підозру у завищеній ціні закупівлі і привласнені коштів. Нагадуємо, закупівля проводилась за процедурою відкритих торгів у системі Prozorro у встановленому Законом України порядку. Ці закупівлі регулярно моніторить Державна аудиторська служба України на предмет дотримання законності та правильності проведення торгів і жодних зауважень до процедури цієї закупівлі при моніторингу не надано.

Київводоканал та майже 7 тисяч його працівників, які щодня попри небезпеку війни виконують свою роботу, забезпечуючи киян життєво необхідними послугами, розраховують на об’єктивне та неупереджене розслідування, а не чергову спробу дискредитувати міське підприємство.