На БСА надходять стоки з перевищенням забруднюючих речовин в рази

17.08.2018
Поділитися:

ПрАТ «АК «Київводоканал» закликає всіх підприємців, які користуються Умовами на скид суворо дотримуватися Правил приймання стічних вод у міську каналізацію.

Останнім часом спостерігаються систематичні випадки надходження на очисні споруди Бортницької станції аерації (БСА) стоків із значним перевищенням нормативних скидів в каналізаційну мережу.

Більш того, моніторинг стічних вод за січень-липень 2018 року показує перевищення забруднюючих речовин в рази: завислі речовини – 647 г/м3 (норма – 300 г/м3); азот амонійний - 48,7 г/м3 (норма – 20 г/м3); фосфати – 24, 22 г/м3 (норма – 8 г/м3); хімічне споживання кисню (ХСК) – 1076 г/м3 (норма – 500 г/м3)

Для доведення очистки до нормативів, БСА витрачає набагато більше електроенергії, часу та людських ресурсів. Безумовно, перевищення забруднюючих речовин також негативно впливає на екологічну ситуацію в столиці загалом.

В разі, якщо абонент не може довести якість стічних вод до нормативів, цю функцію на себе бере Київводоканал. Потрібно заключити договір на доочистку стічних вод та сплатити за це відповідні кошти. В окремих випадках Київводоканал рекомендує встановити локальні очисні станції на базі компаній, чиї стоки систематично перевищують нормативні вимоги.

В Києві є приклади соціально відповідальних компаній, які вже на етапі проектування передбачили будівництво локальних очисних систем. На жаль, таких абонентів в столиці дуже мало.

Локальні очисні станції є загальноприйнятою практикою у розвинених країнах. Київводоканал зараз докладає максимум зусиль для того, щоб були прийняті нові Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, які вимагатимуть від підприємств-забруднювачів встановлення локальних очисних станцій, а також жорстко обмежать в нормах скиду небезпечних та забруднюючих речовин до централізованої каналізаційної системи.