На мулових полях Бортницької станції аерації відбулись показові навчання з питань цивільного захисту

26.09.2019
Поділитися:

 26 вересня на мулових полях Бортницької станції аерації було проведено показові навчання з питань цивільного захисту, в яких взяли участь представники рятувальних служб міста: Державної служби з надзвичайних ситуацій, Київської служби порятунку КАРС, рятувальники КМДА та підрозділи УЗН і ШЕУ Дарницького району  Києва.

Бортницька станція аерації є об`єктом підвищеної небезпеки. Через  переповненість мулових полів існує постійна загроза виливу осаду, затоплення прилеглих територій та забруднення водних ресурсів. Руйнування захисних дамб може призвести до необхідності припинення або значного обмеження водопостачання населення. Щоб цього не допустити,  персонал станції має бути постійно готовим до швидкого реагування у разі надзвичайної ситуації.

За легендою в результаті інтенсивної зливи на окремих ділянках захисних дамб мулового поля виникли розмиття, які створюють загрозу руйнування дамб та витоку змішаної з мулом брудної води на територію, що межує з присадибними ділянками.

У зв’язку із виникненням аварійної ситуації було проведено загальне оповіщення та збір об’єктової комісії з питань надзвичайних ситуацій для прийняття рішення щодо проведення невідкладних робіт з локалізації і ліквідації аварійної ситуації.

До ліквідації надзвичайної ситуації  були залучені:  аварійно-технічна ланка, медична ланка, ланка оповіщення і зв’язку, розрахункова-аналітична група, працівники цеху обробки мулового господарства та рятувальні служби.

Поруч із місцем витоку розгорнувся оперативно-рятувальний штаб. Мобільна лабораторія екологічного контролю виконала перевірку на наявність небезпечних речовин, а представники Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф були готові надати допомогу постраждалим.

Черговий персонал швидко організував першочергові відновлювальні роботи з підручних матеріалів, які знаходяться в складських приміщеннях мулових полів. Витік локалізовували за допомогою мішків із землею та дерев`яних щитів.

Після цього до місця витоку прибула необхідна техніка: самоскиди та екскаватор,  які продовжили роботи. В результаті аварійну ділянку було засипано землею і укріплено.

«Головна мета цих навчань – скоординувати дії наших працівників та представників рятувальних служб.  Сьогодні ми переконалися, що  персонал БСА повністю готовий до надзвичайних ситуацій та зможе оперативно виконати необхідні дії. Варто також зазначити, що ми вживаємо усі необхідні заходи, щоб подібної аварії не сталося. Дамби мулових полів періодично укріплюються, створено аварійний запас матеріалів для екстреної ліквідації пошкоджень.  На мулових полях цілодобово чергує аварійний автомобіль, а персонал проводить обхід кожні три години», - відзначив начальник Бортницької станції аерації Володимир Бражник.

Додатково:

Бортницька станція аерації  - єдина станція очищення стічних вод в Києві, що приймає всі стічні води столиці та прилеглих населених пунктів Київської області. Сьогодні на станції проходять очистку від 700 тис. до 900 тис. м3 стічних вод на добу. Існуючі мулові поля займають загальну площу понад 272 га. При проектуванні БСА об’єм осаду на мулових полях прогнозувався на рівні 3,5 млн. м3. Але зараз вони переповнені втричі. На трьох зовнішніх полях накопичилося понад 10 млн. м3 осаду і щодня його кількість зростає.

Цю проблему буде вирішено після реконструкції Бортницької станції аерації. Проектом реконструкції передбачено впровадження технологій обробки та утилізації осаду, які забезпечать значне зменшення його об’ємів. На даний час проект реконструкції знаходиться на стадії вибору генпідрядної організації, яка виконуватиме роботи.