Реконструкція Бортницької станції аерації має розпочатися вже в цьому році

26.05.2021
Поділитися:

Реконструкція Бортницької станції аерації – наймасштабніший інфраструктурний  та найбільш обговорюваний проєкт Київводоканалу.

Реконструкція БСА постійно перебуває в центрі уваги ЗМІ та київської громади, тож ми регулярно сповіщаємо про перебіг реалізації Проєкту на офіційному сайті.

Нагадаємо, що відповідно до умов Кредитної угоди між Японським агентством міжнародного співробітництва JICA та Кабінетом Міністрів України, японською стороною виділено кредит в розмірі 108 мільярдів японських єн  під 0,1 % річних  терміном на 40 років, з 10-річним пільговим періодом.

Крім того за умовами кредиту консультантами та генпідрядною організацією мають бути виключно японські компанії, а ПрАТ «АК «Київводоканал» виконує технічну процедуру закупівлі як замовник.

З березня по листопад 2019  року Київводоканалом проводилась процедура закупівлі робіт (вибору генпідрядної організації) по Проєкту.  Київводоканал та японський Консультант за погодженням з JICA були вимушені достроково завершити процедуру закупівлі у зв’язку з тим, що  останнім було виявлено невідповідності критеріям тендерної документації.

У травні 2020 року було оголошено повторну процедуру закупівлі робіт,  протягом року проведено передтендерну зустріч з представниками японських компаній учасників, що виявили бажання прийняти участь в торгах, організовано відвідування об’єкту реконструкції для учасників торгів в рамках процедури закупівлі.

Через складну ситуацію, пов’язану з розповсюдженням COVID-19, на прохання учасника та JICA було прийнято спільне рішення представників Міністерства фінансів України, JICA та Київводоканалу подовжити термін подачі пропозицій до 29 січня 2021 року.

У лютому 2021 року відбулось відкриття технічної частини тендерної пропозиції, початок оцінювання, а у березні - фінансової частини, після чого розпочалось  оцінювання пропозицій.

Технічна частина відповідала вимогам тендерної документації по Проєкту, а от за результатами перевірки фінансової частини пропозиції було визначено, що  її ціна значно перевищує очікувану розрахункову вартість Проєкту підтвердженої на етапі розробки робочої документації японським консультантом 1.

Тому Товариством заплановано проведення цінових переговорів з учасником з метою зменшення вартості пропозиції.

«Хочу підкреслити, що гроші, які надаються JICA – це кредит, а отже його необхідно буде повертати.  Тобто, чим дешевше нам обійдеться реконструкція, тим менше в подальшому буде навантаження на тариф. Ось чому ми не можемо прийняти пропозицію, ціна якої перевищує очікувану розрахункову вартість Проєкту, і робимо все можливе, щоб знизити вартість. З цим і повязано подовження процедури визначення японської генпідрядноі організації», - зауважив генеральний директор Київводоканалу Сергій Крушановський.

Безпосереднє виділення коштів на будівельні роботи буде здійснюватися уповноваженим японським банком лише після підписання контракту із японською генпідрядною організацією. Місце проведення розрахунків - територія Японії.

Отже, реконструкція відбуватиметься  за планом та під постійним контролем JICA, японських фахівців, Кабінету Міністрів України, міської влади, керівництва ПрАТ «АК «Київводоканал». Відповідно до існуючого графіку реалізації Проєкту, вихід на будівельний майданчик очікується у кінці 2021 року. Термін реалізації Проєкту складає  6 років.