Нарахування за полив: що важливо знати

19.07.2019
Поділитися:

Влітку у споживачів – власників приватних житлових будинків часто виникають запитання стосовно оплати води, що витрачається на полив присадибних ділянок. У дощову погоду абоненти найчастіше цікавляться, чи впливає кількість опадів на норми водоспоживання. Нижче приводимо найпоширеніші запитання та відповіді на них.

Яким нормативним актом регулюються питання оплати за полив присадибних ділянок?

Відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 р. №190, плата за воду, яка використовується для поливу присадибних ділянок, зелених насаджень та газонів, здійснюється  споживачами відповідно до показників приладів обліку або норм водоспоживання.

Як обліковується оплата за полив присадибної ділянки, якщо в мене немає приладу обліку?

У випадку відсутності приладу обліку води нарахування за послугу  проводяться з розрахунку 15 м3 в місяць на 100 м2 площі поливу. (відповідно до таблиці А.1 додатка «А» до ДБН В.2.5 -74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»). Поливний сезон триває з травня по вересень, отже саме в ці місяці до основної кількості спожитої води додаються нарахування за полив.

Чи може велика кількість опадів сприяти зниженню оплати за полив?

Ні. Чинним законодавством не передбачено норм на водопостачання, пов`язаних із сезонними чи кліматичними природними змінами. Якщо у вас не встановлено прилад обліку, то за полив присадибної ділянки доведеться заплатити фіксовану суму, навіть якщо ви не користувалися водою через дощ чи з будь-яких інших причин.

У мене є присадибна ділянка, але я не користуюсь водою для поливу. Що робити?

На виконання вимог законодавства та для уникнення непорозумінь в розрахунках, Київводоканал рекомендує споживачам встановлювати прилади обліку води та укладати відповідний договір з водопостачальником.  Завдяки цьому у споживачів з`явиться можливість регулювати та вести облік свого водокористування, економити та впливати на розмір водоспоживання у власному будинку.

Хто оплачує воду, яка витрачається на полив клумб та газонів у дворі багатоповерхового будинку?

У багатоквартирних будинках, незалежно від форми власності (ОСББ, ЖБК, КК та ін.) при укладеному договорі на водопостачання та водовідведення з Київводоканалом «на власні потреби» за послугу поливу сплачують вищезгадані обслуговуючі організації.

Куди звертатися, щоб укласти договір та встановити прилад обліку?

Для укладання договору на водопостачання та/або водовідведення чи встановлення на баланс приладів обліку холодної води споживачам необхідно звертатись до Київводоканалу за адресами:

-         Вул Туполєва, 19-а

-         Вул. Електротехнічна, 16, каб. 111

Контактні телефони:

548-42-28

548-01-45

547-78-96

547-79-16