Несанкціонована забудова біля водопровідних мереж – загроза безперебійному водопостачанню

27.09.2019
Поділитися:

Наявність об’єктів та споруд в охоронній зоні водопровідних мереж значно ускладнює роботу аварійних бригад, а це призводить до того, що мешканці будинків залишаються без води на довгий термін. При цьому завдається значна шкода навколишньому середовищу, відбувається псування майна, яке тягне за собою витрати, пов`язані з відновленням.

У разі аварійної ситуації  техніка не може дістатися до місця аварії через встановлені споруди, а утворені від витоку води провали створюють загрозу будинкам і їх мешканцям.

Як приклад, вже три дні мешканці  будинку №16 по вулиці Борщагівська та будинку №5 у провулку Політехнічному  залишаються без водопостачання. Вимкнути воду довелося через аварію, що сталася 24 вересня на водогоні діаметром 200 мм, що подає воду споживачам цих будинків.

Вчасно  розпочати ремонтні роботи водоканал не мав можливості – на території пролягання водопровідної мережі стояли гаражі, самовільно побудовані мешканцями.

Директору ЖБК було негайно видано припис на демонтаж незаконно побудованих споруд, який розпочався лише ввечері 26 вересня. На даний час водоканал вже розпочав ремонт водогону.

Наголошуємо: для запобігання виникненню аварійних ситуацій та забезпечення безперебійного водопостачання мешканцям, розміщення споруд та об’єктів в охоронних зонах суворо заборонено!

Додатково:

Відповідно до Державних будівельних норм, охоронна зона водопровідних мереж залежить від властивостей ґрунту та розміру водоводу. Якщо діаметр труби, закладеної в сухому ґрунті, не перевищує 500 мм, охоронна зона складає по п’ять метрів в обидві сторони від зовнішніх стінок трубопроводу. Такий самий водовод діаметром від 500-та до 1000 мм має охоронну зону в десять метрів у кожен бік. У випадку, коли водопровідні магістралі закладені у вологих ґрунтах, охоронна зона труб може простягатись на відстань понад 100 м – по 50 м у кожен бік.

В залежності від глибини закладання колектору, визначається охоронна зона каналізаційних мереж. На звичайних колекторах вона становить по п’ять метрів в обидві сторони від зовнішніх стінок трубопроводів. На колекторах глибокого закладання охоронна зона складає по три метри в кожен бік.

В такому разі дістатися до техніки та місця пошкодження мережі і ліквідувати аварійну ситуацію можна лише за умови знесення або ж перенесення цих споруд.