Несанкціонована забудова в охоронній зоні – загроза безперебійному водопостачанню

06.02.2020
Поділитися:

Незаконно збудовані МАФи продовжують ставати причиною затримки ремонтних робіт на водопровідних мережах.

Черговий такий випадок стався  з 5 на 6 лютого по вулиці  Богдана Хмельницького, 9а, де ліквідації аварії на трубопроводі діаметром 500 мм перешкоджав продовольчий кіоск.

Про витік та затоплення підвального приміщення повідомили працівники Музею історії Києва вранці 5 лютого. Спеціалісти Київводоканалу виявили, що порив утворився на ділянці трубопроводу, над якою зведено МАФ і повідомили про це міську адміністрацію.

Поки ремонтні бригади чекали на можливість розпочати роботи, без водопостачання залишилися 8 житлових будинків та музей, для населення був організований підвіз води.  Кіоск було прибрано лише пізно ввечері, отже до роботи фахівці Київводоканалу змогли приступити лише близько 3 години ночі.

Наразі в зонах санітарної охорони  водопровідних, каналізаційних, кабельних мереж та споруд водопровідного та каналізаційного господарства розташовано майже півтори тисячі будівель, більшість з яких – це торгові МАФи, а також самовільно збудовані мешканцями гаражі.

Наявність об’єктів та споруд в охоронній зоні значно ускладнює роботу аварійних бригад, а це призводить до того, що мешканці будинків залишаються без води на довгий термін.

У разі аварійної ситуації  техніка не може дістатися до місця аварії через встановлені споруди, а утворені від витоку води провали створюють загрозу будинкам і їх мешканцям.

Відповідно до Державних будівельних норм, охоронна зона водопровідних мереж залежить від властивостей ґрунту та розміру водоводу. Якщо діаметр труби, закладеної в сухому ґрунті, не перевищує 500 мм, охоронна зона складає по п’ять метрів в обидві сторони від зовнішніх стінок трубопроводу. Такий самий водовод діаметром від 500-та до 1000 мм має охоронну зону в десять метрів у кожен бік. У випадку, коли водопровідні магістралі закладені у вологих ґрунтах, охоронна зона труб може простягатись на відстань понад 100 м – по 50 м у кожен бік.

В залежності від глибини закладання колектору, визначається охоронна зона каналізаційних мереж. На звичайних колекторах вона становить по п’ять метрів в обидві сторони від зовнішніх стінок трубопроводів. На колекторах глибокого закладання охоронна зона складає по три метри в кожен бік.