Петиція про заборону фосфатних мийних засобів

13.07.2020
Поділитися:

Масове використання побутової хімії із вмістом фосфатів та інших сполук фосфору призводить до цвітіння води у водоймах, бо саме вони провокують прискорений ріст синьо-зелених водоростей. 1 грам фосфатів провокує ріст 5–10 кг синьо-зелених водоростей! А тільки при одному пранні фосфатними мийними засобами у воді опиняється до 16 г фосфатів!

Київським КП "Плесо" було створено петицію до Президента України з проханням розробки законопроєкту про заборону фосфатних мийних засобів в Україні. Щоб Президент розглянув її, протягом 3 місяців (до 1 жовтня 2020 року) петицію мають підписати 25 тисяч громадян.

Закликаємо наших споживачів і партнерів до підписання петиції! Разом ми наберемо достатню кількість голосів і зрушимо справу з місця.

Нагадаємо, що через фосфати катастрофічно знижується придатність води для питних потреб населення та зростає ризик поширення інфекційних хвороб, завдається непоправна шкода флорі і фауні наших водойм.

Київводоканал вже кілька років активно шукає вихід з цієї ситуації, для чого разом з Асоціацією «Укрводоканалекологія» запровадив безстрокову акцію «Стоп фосфати», залучивши до неї екологів, політиків, вчених, активну молодь та усіх небайдужих громадян. Ми пропагуємо відмову від фосфатовмісних мийних засобів та перехід на безфосфатні, закликаємо посилити контроль за підприємствами, які використовують у своїй діяльності шкідливі речовини та скидають неочищені стоки до наших водойм.

Але єдиним дієвим методом вирішення цієї проблеми є заборона використання фосфатовмісної побутової хімії на законодавчому рівні.