Петро Пантелеєв проінспектував хід робіт з будівництва НСПП БСА

18.10.2021
Поділитися:

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв проінспектував хід робіт з будівництва насосної станції першого підйому Бортницької станції аерації.

НСПП БСА - це важливий об’єкт у системі відведення стоків м. Києва, її призначенням  є перекачування всіх каналізаційних стоків на очисні споруди Бортницької станції аерації. Оскільки насосну станцію було побудовано ще в 1964 році і вона потребувала оновлення,  з кінця 2018 року на об’єкті проводиться реконструкція.

Зазначаємо, що НСПП не включено до складу проєкту реконструкції БСА в частині зневоднення осадів, що реалізується за рахунок кредитних коштів японського агентства міжнародного співробітництва JICA. Реконструкція НСПП фінансується з державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та міського бюджету.

Проєктом реконструкції передбачається будівництво насосної станції діаметром 27 м, глибиною 12  м та влаштування комплексу обвідних колекторів з камерами переключень.

На сьогодні вже виконано 63% від всього необхідного об'єму робіт: в повному обсязі здійснено монтаж насосного  обладнання, укладено три нитки напірного трубопроводу діаметром 1400 мм загальною довжиною 88 м, проведено  роботи з улаштування монолітних залізобетонних конструкцій надземної частини насосної станції першого підйому до відмітки +9,000 м.

Наразі на об’єкті активно ведуться будівельні роботи відповідно до графіка будівництва, їх фінансування забезпечено у повному обсязі до кінця поточного року.

Зараз тривають роботи з улаштування двох ниток ввідних колекторів, роботи з антикорозійного захисту камер та підземної частини резервуару НСПП, будівельного водозниження, кам’яної кладки  стін, врізки трьох ниток напірного трубопроводу діаметром 1400 мм у існуючі напірні колектори.

Будівництво насосної станції першого підйому БСА забезпечить безперебійну подачу стічних каналізаційних вод Києва на споруди 1 блоку Бортницької станції аерації. За рахунок встановлення сучасного насосного обладнання очікується підвищення енергетичної ефективності станції та надійності і безперебійності очистки стічних вод.

"Такі зустрічі важливі тим, що під час них ми наочно показуємо свою роботу, яка технологічно дуже складна. Тому нам би хотілося, щоб подібні візити відбувались частіше, щоб усі могли бачити, яким масштабним є цей проєкт, який об'єм робіт ми виконуємо і як відповідально ставимось до поставлених завдань. Ще раз підкреслю, що заплановані на цей рік роботи будуть виконані в повному обсязі згідно з графіком", - зазначив директор управління капітального будівництва Київводоканалу Антон Буяр.