Платіжна дисципліна: борги можна реструктуризовувати

08.11.2019
Поділитися:

За даними «Центра комунального сервісу» 5% киян не сплачують за комунальні послуги та не йдуть на контакт з комунальними підприємствами. Через таких несвідомих сусідів заручниками заборгованості стають всі мешканці багатоповерхового будинку. На жаль, спроби вмовити боржника по-сусідськи можуть закінчитися трагедією, як це нещодавно сталося у Святошинському районі, де боржник застосував до члена ОСББ вогнепальну зброю.

Вихід з цієї ситуації обговорювали на прес-брифінгу «Методи боротьби з боржниками, що відмовляються сплачувати за спожиті комунальні послуги», який відбувся сьогодні у Київській міській державній адміністрації. На брифінгу були присутні: генеральний директор комунального концерну «Центр комунального сервісу» Андрій Щербина, директор структурного підрозділу «Енергозбут» комунального підприємства «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатін та начальник Управління по роботі з мешканцями багатоповерхових будинків Київводоканалу Віталій Кондратенко.

На сьогодні заборгованість мешканців багатоповерхових будинків перед Київводоканалом складає 614 млн. грн. З боржниками регулярно проводиться роз`яснювальна робота, їм направляються попередження та СМС-повідомлення, проводяться консультації в центрах обслуговування споживачів та кол-центрах.

Усі постачальники комунальних послуг, серед них і Київводоканал, завжди ідуть назустріч споживачам. Якщо з якихось причин утворилась заборгованість – можна і треба заключати договір реструктуризації на зручний для абонента термін, який може складати до 60 місяців.

«Лише якщо боржники зовсім не йдуть на контакт, доводиться вдаватися до крайніх заходів. Ми можемо відключити  абонента багатоповерхівки від каналізації за допомогою чопа. Також можемо відключити водопостачання, якщо в будинку є така технічна можливість. Наголошую, що це вже крайня міра», - розповів Віталій Кондратенко.

Звісно, на злісних неплатників доводиться позиватися до суду. Але накопичувати борги в сьогоднішніх реаліях економічно невигідно. Якщо справа дійде до суду, сплачувати вже доведеться набагато більшу суму, ніж становила сама заборгованість, адже на боржника покладаються усі судові витрати, які в окремих випадках навіть можуть дорівнювати сумі боргу.

Головам ОСББ та ЖБК спеціалісти радять не спілкуватися з боржниками сам-на-сам, краще звернутися до постачальника послуг, який буде вирішувати питання у правовому полі.