Попередня версія розслідування події на Новодарницькому колекторі

29.10.2020
Поділитися:

Триває службове розслідування, що має встановити обставини і причини надзвичайної ситуації, що сталась на Новодарницькому колекторі. Нагадаємо, 28 жовтня під час ремонтних робіт постраждали 3 співробітники ПрАТ «Київводоканал». Один з них помер у реанімації, інший - перебуває у лікарні, ще один працівник - лікується вдома. Міська влада Києва та «Київводоканал» висловлюють співчуття родині померлого.  «Київводоканал» взяв на себе усі витрати людей, пов’язані з лікуванням, та допомогу родині у похованні загиблого.

За попередньою версією, відбулася стрімка зміна гідропневматичного режиму у колекторі, що обумовило раптовий викид сірководню.

Двоє фахівців, які працювали на глибині, були екіпіровані з дотриманням правил техніки безпеки праці: користувались газоаналізаторами та, відповідно до правил, мали на собі страховочні пояси, завдяки яким, коли стався гідравлічний удар, вони змогли втриматись. Загинув той наш колега, що намагався їм допомогти піднятись на поверхню. За планом робіт, він не мав спускатись на глибину, тому не мав на собі відповідного спорядження, через що отримав найбільший ступінь отруєння.

Службове розслідування триває. Його неупредженість та об’єктивність контролює особисто генеральний директор «Київводоканалу» Дмитро Новицький. 

Зазначимо, що техніка безпеки праці на підприємстві завжди в пріоритеті: усі наші фахівці регулярно проходять інструктажі з питань техніки безпеки, за дотриманням цих правил здійснюється постійний контроль, робітники забезпечені засобами захисту (протигазами, газоаналізаторами) та обов`язково використовують їх у роботі. 

Після випадку на Новодарницькому колекторі, підприємство терміново проводить додаткові інструктажі для співробітників департаментів каналізаційного і водопровідного господарств. 

 

Для довідки:

Новодарницький колектор забезпечує водовідведення Лівобережної частини Києва і кількох міст-супутників. Його реконструкція триває вже два роки, починаючи з 2018 р. Замовником виконання робіт виступає Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва. 

Загалом станом на сьогодні більше 30% київських каналізаційних мереж перебувають у ветхому та аварійному стані. За останні 8 років у Києві на каналізаційних колекторах великого діаметру сталося 14 масштабних аварій.

За рахунок рельєфу Києва, глибина залягання каналізаційних колекторів становить до 10 м, а то і більше. За таких умов, здійснення робіт потребує додаткових етапів - влаштування шурфів, кріплення траншей та котлованів, захисту від грунтових вод та пливунів шляхом влаштування водопониження, що потребує чимало часу і досить багато коштів.

Київводоканал робить усе можливе для попередження аварійних ситуацій на колекторах, незважаючи на обмежене фінансування. Наразі останні роки ми планово виконуємо ремонти найбільш аварійних ділянок.

Так, у рамках Програми економічного і соціального розвитку м.Києва за останні роки було:
  • реконструйовано каналізаційний колектор по вул. Борщагівській, 
  • збудовано Другу нитку головного міського колектору, 
  • здійснено реконструкцію колектору по Оболонському проспекті.
В рамках власної Інвестиційної програми Київводоканалу профінансовано:
  • реконструкцію каналізаційного колектору по вул. Зодчих,
  • модернізацію 10 каналізаційних насосних станцій.