Повірка лічильників: як, хто і коли

14.11.2019
Поділитися:

У споживачів Київводоканалу часто виникають питання щодо порядку повірки лічильників та оплати цієї послуги. Нещодавно Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надала вичерпне роз`яснення з цього приводу.

Питання повірки лічильників регулюються Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Відповідно до частини першої статті 17 цього Закону лічильники підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Перелік категорій приладів обліку, що підлягають періодичній повірці, затверджено постановою Кабінету Міністрів України  від 04.06.2015 № 374.  До нього, зокрема, належать  лічильники води (пункт 38);

При цьому повинні витримуватись міжповірочні інтервали лічильників, що перебувають в експлуатації, затверджені наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747, зареєстрованим у Мін’юсті 01.11.2016 за № 1417/29547.

Для лічильників води встановлено міжповірочний інтервал 4 роки.

Частиною четвертою статті 17 Закону про метрологію передбачено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку(тобто споживачів), якщо інше не встановлено договором.

 У разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги, періодична повірка, обслуговування та ремонт  таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування, встановленої відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Перелік уповноважених організацій на проведення повірки лічильників розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (http://www.me.gov.ua) в підрозділі «Метрологія» розділу «Технічне регулювання» рубрики «Діяльність».