Працюємо над покращенням якості води на Оболоні та Троєщині

04.02.2021
Поділитися:

Вода, що подається Київводоканалом до споживачів, завжди відповідає усім вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Але у різних районах міста  органолептичні властивості питної води можуть відрізнятися. Це залежить і від джерела її походження (річкова чи артезіанська), і від технології водопідготовки (знезаражується хлором, діоксидом хлору чи гіпохлоритом), і від протяжності водопровідних мереж, які вона має подолати на шляху до споживача.

 

Чому може погіршуватись якість води на Оболоні та Троєщині

Житлові  масиви Оболонь та Троєщина забезпечується питною водою з артезіанських насосних станцій «Оболонь-1», «Оболонь-2» та «Троєщина», а також водою з Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій. Якість артезіанської води відповідає усім вимогам Державних санітарних норм та правил, але така вода має підвищену корозійну активність і особливі властивості, які сприяють розвитку залізобактерій та синьо-зелених водоростей.

Якість артезіанської води при транспортуванні від свердловини до резервуару і надалі по водопровідних мережах погіршується за органолептичними показниками (смак, запах). Через корозію сталевих водоводів може підвищуватись вміст заліза, каламутність та забарвленість. На стінках трубопроводу утворюються біологічні обростання, які  у подальшому відриваються та утворюють осад. В часи максимального водоспоживання такий осад може потрапити до кранів споживачів.

 

Що ми зараз робимо для покращення якості води

Для поліпшення якості питної води тричі на рік проводиться промивка резервуарів чистої води насосних станцій «Оболонь-1», «Оболонь-2» та «Троєщина», а також прилеглих водопровідних мереж. При надходженні скарг проводиться відбір проб для дослідження якості води та промивка ділянок водопровідних мереж і підвідних до будинків. Але здійснення профілактичних промивок дає лише тимчасове поліпшення якості води в окремих частинах водопровідних мереж.

 

Плануємо модернізацію насосних станцій

 Для вирішення існуючої проблеми ми плануємо реконструкцію насосних водопровідних станцій «Оболонь-1», «Оболонь-2» та «Троєщина» з будівництвом очисних споруд, або монтажем обладнання, яке забезпечить очистку води від заліза, залізобактерій, синьо-зелених водоростей, а також припинення їх подальшого розвитку. 

Технологія очистки води від синьо-зелених водоростей та залізобактерій буде включати біологічну очистку води, в тому числі і очистку від азоту методом нітрифікації-денітрифікації в біофільтрах з подальшим видаленням синьо-зелених водоростей, залізобактерій та заліза на швидких фільтрах. Враховуючи найбільш рівномірний потік води, очисні споруди або обладнання для очистки води планується розташовувати перед подачею води в резервуар чистої води.

 

В результаті реконструкції буде:

- впроваджено енергоефективне обладнання, яке відповідає всім сучасним стандартам.

-забезпечено очистку води від заліза, залізобактерій, синьо-зелених водоростей, а також припинення їх подальшого розвитку.

- забезпечено відповідність питної води новим більш жорстким вимогам ДСанПіН.

 Здійснити розробку проєктно-кошторисної документації проєктів реконструції станцій заплановано протягом 2021 року. Джерелом фінансування робіт є власні кошти Товариства в рамках Інвестиційної програми Київводоканалу на 2021 рік.  Після розробки проєктно-кошторисної документації буде визначено вартість реалізації заходів та основні технічні характеристики, після чого буде розпочато будівельні роботи.