Прес-захід для ЗМІ: Київводоканал продемонстрував, як боржників відключають від каналізації

27.09.2018
Поділитися:

27 вересня в Києві за адресою просп. Тичини 5/1 відбувся прес-захід для ЗМІ, де було продемонстровано, як Київводоканал відключає від каналізації боржників в багатоквартирних будинках.

Відключення відбувається за допомогою пристрою «Chop-2008», який дозволяє заблокувати боржникові каналізацію без доступу до його квартири.

Перед початком відключення заступник директора Розрахункового департаменту Київводоканалу Юрій Терещенко повідомив, що станом на вересень 2018 року заборгованість споживачів перед Київводоканалом складає 837 млн грн, в тому числі заборгованість мешканців багатоквартирних будинків - 482 млн грн.

Київводоканал постійно проводить систематичну роботу з боржниками, оскільки така велика заборгованість суттєво впливає на роботу підприємства. Ми завжди йдемо назустріч споживачам, в яких є борги, і пропонує зокрема укласти договори реструктуризації, які можна оформити в Центрах обслуговуваннях споживачів Київводоканалу (ЦОС), або в одному з численних Центрів комунального сервісу (ЦКС).

Дійсно у кожного своя ситуація і, приймаючи рішення про відключення, ми намагаємося зрозуміти кожного. Враховуємо і соціальний статус і матеріальний. Головне в цій ситуації для споживача – йти на контакт з Київводоканалом.

Тільки якщо боржники систематично не сплачують за послуги і  взагалі не йдуть на діалог, Київводоканал змушений припинити постачання послуг», - зазначив Терещенко.

За його словами, практику відключень від каналізації Київводоканал розпочав в середині 2018 року і вона зарекомендувала себе як дієвий метод. При цьому він підкреслив, що Київводоканал не зацікавлений доводити справу до блокування каналізації.

«Ми завжди витримуємо процедуру і попереджуємо про відключення. Немає самоцілі відключити, є завдання отримати кошти за надані нами послуги. Робиться все можливе, щоб справа не дійшла до відключення, тому що ми витрачаємо на це і час, і ресурси».

В будинку за адресою просп. Тичини 5/1 від водовідведення були відключені три квартири. Борги квартир: 24 тис грн., 10 тис. грн. і 3 тис. грн.

Про принцип роботи пристрою «Chop-2008» розповів головний інженер Розрахункового департаменту Київводоканалу Олександр Кущ.

«Спеціальну заслінку, яка блокує каналізаційний колектор квартири боржника, опускають у стояк з горища будинку. При цьому все, що відбувається всередині труби, оператор бачить на моніторі - через спеціальну камеру. Спеціаліст вибирає потрібний поверх, знаходить квартиру і наглухо перекриває вихід стічних вод», - пояснив Кущ.

Київводоканал обов’язково повідомляє боржника про відключення від водовідведення і роз’яснює, що потрібно зробити для відновлення послуги.  Для розблокування каналізації потрібно погасити борг перед Київводоканалом, або оформити реструктуризацію, а також оплатити послугу підключення до каналізації. Орієнтовна вартість такої послуги – 2 тис. грн. (вартість виїзду та роботи бригади).

Бригади Київводоканалу зараз активно працюють в декількох районах столиці, в тому числі і на масиві «Березняки», де відбулися вищезазначені відключення. Роботи проходять згідно із розробленими графіками, однак бригади готові скоригувати свої маршрути в рамках співпраці з ОСББ і ЖБК, яким ми пропонуємо сконтактувати з Київводоканалом і внести свої пропозиції щодо відключень боржників.

Київводоканал закликає киян сплачувати за комунальні послуги. Лише вчасна та в повному обсязі сплата за послуги гарантує їх безперебійність та стабільну роботу підприємства.