Промивні води на Русанівці. Рішення проблеми в рамках еко стратегії Київводоканалу

30.09.2020
Поділитися:

Будівництво цеху очистки промивних вод на Деснянській водопровідній станції суттєво допоможе вирішити екологічні проблеми Русанівської протоки. Саме тому, в рамках еко стратегії розвитку Київводоканалу, ми вже розробили відповідний проєкт реконструкції і вже незабаром розпочинаємо першу чергу будівництва цеху очистки промивних вод. 

Станом на сьогодні скид вод, що утворюються в процесі очистки річкової води і приготування з неї питної, передбачено чинною схемою роботи Деснянської станції. Річкова вода обробляється коагулянтом, після чого відстоюється і фільтрується. В результаті цих процесів у відстійниках накопичується осад, який регулярно потрібно видаляти, а самі очисні споруди промивати. 

Цей осад, в переважній більшості, є речовинами природного походження, які надійшли на станцію разом з річковою водою. Коли Деснянську станцію проєктували у 60х роках минулого століття, природне забруднення води у р.Десна було меншим і тому було цілком прийнятим повертати осад у річку. Зараз ситуація суттєво змінилась. 

Крім того, раніше біля місця скиду промивних вод не було житлових масивів та зон відпочинку. Зараз же забудова впритул наблизились до санітарної зони і неприємний запах та піна у зоні скиду промивних вод стали проблемою для місцевих мешканців.

Після впровадження технології очистки промивних вод на Деснянській водопровідній  станції повністю припиниться скид продуктів очищення води в Русанівську протоку. Промивні води натомість будуть повертатись в голову споруд, а зневоднений осад утилізуватиметься на полігоні твердих побутових відходів.

Це вирішить не тільки екологічні проблеми Русанівської протоки. Це також дасть можливість економити природні та енергетичні ресурси. Так, близько 30 тис. м³ води залишатиметься в технологічному циклі, а не скидатиметься назад у водойму. Зменшаться також витрати реагентів, які використовуються для підготовки та знезараження питної води.

Будівельні роботи в рамках першого етапу реконструкції Деснянської водопровідної станції планується розпочати ще у 2020 році, а завершити його планується орієнтовно через рік. 

До 2024 року аналогічна технологія очистки промивних вод буде реалізована на Дніпровській водопровідній станції.