Ріст вмісту фосфатів у Дніпрі

25.09.2020
Поділитися:

Останні десятиріччя в стічних водах, що надходять на очисні споруди Києва, різко зросла кількість фосфатів. У перенасиченій фосфатами воді синьо-зелені водорості посилено розмножуються (1 г фосфатів призводить до появи 5-10 кг водоростей!), і виділяють небезпечні токсини, які “спалюють” розчинений у воді кисень. В результаті починається масова загибель риби, а вода загниває та “цвіте”.

Воду фосфатами забруднюють і звичайні споживачі побутовими мийними засобами, і промислові підприємства, і автомийки, які часто без будь-якого очищення зливають відходи в Дніпро через дощову каналізацію.

Вже не перший рік Київводоканал активно бореться за заборону фосфатовмісних мийних засобів. Проблему можна вирішити свідомою відмовою від їх використання в побуті,  а також заборонивши їх виробництво, імпорт та продаж в Україні на законодавчому рівні. Закликаємо усіх небайдужих зробити свій особистий внесок у цю важливу справу - використовувати тільки безфосфатні пральні і мийні засоби та підписати петицію до Президента України з вимогою заборонити їх в нашій країні.