Підпишіть петицію щодо фосфатів

18.09.2020
Поділитися:

Всі ми хоч раз бачили, як “цвіте” Дніпро чи інші водойми через велику кількість синьо-зелених водоростей. Ви знаєте, чому це відбувається та до чого призводить?

Ріст водоростей провокують фосфати, що містяться у більшості мийних засобів, які зі стоками потрапляють у водойми. Неконтрольований ріст та відмирання водоростей спричиняє брак кисню у воді та масовий мор риби, а отже катастрофічно знижується придатність води для питних потреб населення та зростає ризик поширення інфекційних хвороб, завдається непоправна шкода флорі і фауні наших водойм.

Київводоканал очищує річкову воду до стану питної за будь-яких умов, але через зростаюче забруднення нам для цього потрібно набагато більше реагентів та електроенергії, що тягне за собою додаткові витрати. 

Ми вже кілька років активно шукаємо вихід з цієї ситуації, і в рамках акції «Стоп фосфати» ми пропагуємо відмову від фосфатовмісних мийних засобів та перехід на безфосфатні, закликаємо посилити контроль за підприємствами, які використовують у своїй діяльності шкідливі речовини та скидають неочищені стоки до наших з вами водойм.

Але єдиним дієвим методом вирішення цієї проблеми є заборона використання фосфатовмісної побутової хімії на законодавчому рівні.

Нагадуємо, що Київським КП "Плесо" було створено петицію до Президента України   з проханням розробки законопроєкту про заборону фосфатних мийних засобів в Україні. Щоб Президент розглянув її, протягом 3 місяців (до 1 жовтня 2020 року) петицію мають підписати 25 тисяч громадян. Наразі зібрано трохи більше 4 тис. підписів, а це вкрай мало!

Ви ще маєте час долучитись і допомогти у вирішенні цього питання. Важливий кожен голос!