Результати досліджень лабораторії Держекоінспекції піддані сумніву

20.10.2021
Поділитися:

Вчора на своєму сайті Державна екологічна інспекція столичного округу опублікувала інформацію про результати перевірки об’єктів Київводоканалу. За результатами аналізів лабораторії Держекоінспекції були виявлені перевищення гранично допустимих скидів забруднюючих речовин.

Київводоканал не погоджується з такими висновками. Зауважимо, що результати досліджень лабораторій Київводоканалу та лабораторії, яка була залучена як арбітражна, відрізняються від результатів досліджень, проведених  лабораторією ДЕІ.

Проби відбирались у місці скиду зворотних вод Бортницької станції аерації (Магістральний канал) та у місці скиду зворотних вод у поверхневі води річки Дніпро після відстійників Дніпровської водопровідної станції випуск №1 та №2, а також Деснянської водопровідної станції у випуску №3.

Вміст нітратів в очищеній воді магістрального каналу станції суперечить всій теорії біологічної очистки, оскільки при таких значеннях нітратів азоту амонійного в очищеній воді взагалі не повинно бути, що неможливо на існуючих спорудах. В пробі очищених стічних (зворотних) вод, яка була відібрана, в присутності фахівців екологічної інспекції, представниками ПрАТ "АК "Київводоканал" вміст нітратів дещо перевищував нормативи ГДС, однак знаходився практично в межах похибки вимірювань. За всі роки існування станції такий великий показник нітратів в очищеній воді не був зафіксований жодного разу.

Значення вмісту фосфатів у відібраній пробі випуску №1 обумовлено високими показниками у водному об’єкті (р. Дніпро), в який скидаються стічні зворотні води Дніпровської водопровідної станції. Стічні зворотні води Дніпровської водопровідної станції не підвищують концентрації фосфатів у р. Дніпро.

Ми допускаємо, що помилки в результатах аналізів лабораторії ДЕІ могли виникнути у процесі відбору проб, транспортування зразків та проведення досліджень, або використовувались некоректні методики дослідження. Наприклад, перевищення вмісту завислих речовин в очищеній зворотній воді в магістральному каналі БСА може бути пов'язане з методом визначення цього показника. Основна методика, яка застосовується в хіміко-бактеріологічній лабораторії станції (яка має "Сертифікат визнання вимірювальних можливостей" виданий ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" № ПТ-444/20 від 30.11.2020 року і чинний до 29.11.2022 року.) передбачає висушування проби до постійної маси. При використанні інших методик результати можуть відрізнятися.

Тому результати досліджень лабораторії Держекоінспекції піддані сумніву.

Стосовно звинувачення у заборі підземних вод з артезіанських свердловин без спеціального дозволу на користування надрами зауважуємо, що 28.10.2002 Державною службою геології та надр України Київводоканалу були видані спеціальні дозволи на користування надрами № 2798, № 2799,  № 2800, № 2801, № 2802. Оскільки рішень щодо зупинення, анулювання, а також рішень щодо видачі нових дозволів у зв’язку із закінченням строку дії вищезазначених дозволів  Держгеонадра не приймали, строк дії цих дозволів не закінчувався та не переривався, що підтверджується наказом Державної служби геології та надр України від 29.04.2020 № 155, яким строки дії вказаних Дозволів продовжено на 20 років.

Київводоканалом направлено лист до Державної екологічної інспекції Столичного округу з вмотивованими зауваженнями щодо об’єктивності висновків проведеної перевірки.