Роз’яснення щодо Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг

08.02.2019
Поділитися:

Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг почне діяти лише тоді, коли на рівні Кабінету міністрів будуть прийняті оновлені Правила надання комунальних послуг. Станом на сьогоднішній день такі Правила знаходяться в стадії розробки.

Тобто зараз нарахування за спожиті послуги з холодного водопостачання та водовідведення проводяться без застосування Методики.

Методика була затверджена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у відповідності до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Один з основних принципів, що закладений в Законі - мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають сплатити за весь об’єм послуг, які спожив їхній будинок.

Що зміниться коли почне діяти Методика

Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг торкнеться в першу чергу тих споживачів, чиї приміщення (житлові, чи нежитлові) не обладнані приладами обліку холодного водопостачання. Зараз таких споживачів в Києві – біля 10%.

Серед основних принципів, що застосовує Методика, - принцип визначення та розподілу небалансу -  різниці між обсягом холодної води, виміряним загальнобудинковим лічильником та сумарним обсягом спожитої холодної води за показниками всіх розподільчих лічильників, які є в будинку.

Небаланс (в разі його виникнення) буде розподілятися між споживачами, в яких немає лічильників.

Як показує практика, саме споживачі, в яких немає лічильників, часто є недобросовісними і сплачують набагато менше від вартості фактично спожитих послуг. Наприклад, розповсюдженим є випадок, коли в квартирі зареєстрована одна людина, лічильник відсутній і оплата проводиться відповідно до Нормативу питного водопостачання на одну особу. Проте фактично в квартирі проживають набагато більше людей, які звичайно ж теж користуються водою.

Якщо ви добросовісний споживач, але не маєте лічильника холодного водопостачання з тих чи інших причин, Київводоканал закликає не гаяти часу і встановити його.

Вкотре наголошуємо, що встановлений та вчасно повірений лічильник є запорукою сплати лише за спожиті послуги. Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», а також підзаконні акти, які він передбачає, лише ще раз наголошують на цій умові.

Принагідно також нагадуємо, що для коректних нарахувань за холодне водопостачання та водовідведення потрібно передавати показники лічильників – починаючи з 11 числа кожного місяця.

Київводоканал додатково поінформує споживачів щодо початку застосування Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.