Роз'яснення щодо поточного стану якості води в Києві

10.09.2024
Поділитися:

У зв'язку з широким розповсюдженням некоректної інформації та на запит суспільства Київводоканал надає роз'яснення щодо погіршення якості води в Десні та того, як це може вплинути на водопостачання Києва.

Зазначаємо, що ситуація є контрольованою. Якість води. яка подається у домівки киян, відповідає усім встановленим нормам, жодної загрози для споживачів немає.

Хочемо підкреслити, що представник Київводоканалу в ефірі телеканалу "Еспресо" озвучив найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, вірогідність якого наразі низька.

Разом з тим, Київводоканал готовий до можливих викликів і завчасно вживає усіх заходів, щоб кияни продовжували отримувати якісне водопостачання.

Лабораторія Київводоканалу регулярно відбирає проби води на водозаборі Деснянської водопровідної станції. Крім того, наші фахівці виїжджають для відбору проб у контрольних точках у селах Пухівка та Літки Броварського району Київської області, щоб оперативно відстежувати ситуацію.

У випадку погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджено технологію посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи. Ця технологія не лише допомагає в поточній ситуації, але й може бути застосована у майбутніх надзвичайних випадках.

Посилена взаємодія з партнерами та донорами для забезпечення необхідними реагентами, що є критично важливим для очищення води. Підписаний меморандум з ЮНІСЕФ щодо поставки 120 тон активованого вугілля для впровадження технології посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля.

Також, у місці водозабору встановлено додаткове бонове огородження, яке запобігає потраплянню бруду та сміття, що перебувають на поверхні води, тим самим підвищуючи ефективність захисту від забруднень.

На підприємстві створена робоча група з питань реагування на ситуації, що можуть становити загрозу погіршення якості води Дніпровської водопровідної станції у разі забруднення річки Десна. Фахівці передбачатимуть можливі виклики, пророблятимуть усі сценарії розвитку подій та готуватимуться до них.

Разом з міською владою, Міндовклля та Держводагенством ми тримаємо ситуацію під контролем та маємо чіткий план реагування у разі надзвичайних ситуацій, що загрожуватимуть водопостачанню столиці.

Запрошуємо журналістів завтра, 11 вересня, на пресбрифінг щодо поточного стану якості води в Києві.  Детальніше про захід за посиланням.