Роз’яснення щодо реконструкції БСА

30.03.2021
Поділитися:

Бортницька станція аерації  – єдині очисні споруди стічних вод  Києва та прилеглих міст і селищ Київської області (понад 5 мільйонів жителів). На станції проходять очистку всі побутові стічні води, а також стоки промислових підприємств. В середньому вона приймає 750 тисяч м3 стоків на добу.

Наявні технологічні схеми на БСА вже морально застаріли та не є придатними для застосування без проведення повноцінної реконструкції, а загальний відсоток зносу споруд становить 70-90 %. Саме тому ще у 2012 році Київводоканал почав працювати над проєктом реконструкції БСА і пошуком джерел фінансування. У 2015 році було підписано кредитну угоду між Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA ) та Кабінетом Міністрів України на надання  кредиту для реалізації проєкту реконструкції. Зі свого боку Київводоканал за цей час підготував усі необхідні документи та виконав всі  підготовчі  роботи.

Наразі завершується повторна процедура визначення генпідрядної організації, що виконуватиме роботи з реконструкції Бортницької станції аерації, 17 березня відбулось відкриття конверту фінансових пропозицій претендента, і зараз проходить їх оцінка.

Відповідно до існуючого графіку реалізації Проєкту,  вихід на будівельний майданчик очікується у другому півріччі 2021 року. Будівництво триватиме до 2027 року.

За перебігом реконструкції можна стежити на нашому сайті у підрозділі «Хронологія реалізації Проєкту реконструкції БСА».

Загальний проєкт реконструкції БСА, що фінансується Японією,  не варто плутати з реконструкцією насосної станції 1 підйому Бортницької станції аерації. 

Насосна станція першого підйому не входить до складу проєкту «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії  по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації», що фінансується за рахунок японського кредиту, та призначена лише для перекачки стічної води на очисні споруди Бортницької станції аерації. Цей проєкт фінансується з бюджету міста Києва та Державного фонду регіонального розвитку.

Проєкт реконструкції насосної станції першого підйому входив до складу проєкту «Реконструкція споруд першої черги Бортницької станції аерації на вул. Колекторній, 1-а в Дарницькому районі м. Києва». Зважаючи на критичний та технологічно застарілий стан існуючої насосної станції першого підйому, у 2011 році проєкт було відкориговано з виділенням першої черги будівництва – насосної станції першого підйому, як першочергового пускового об’єкта. 

 

Нагадаємо, що в результаті реконструкції на Бортницькій станції аерації буде суттєво вдосконалено очистку стічних вод, знижено концентрацію шкідливих сполук у водах, що повертаються у Дніпро, та повністю вирішено проблему з неприємними запахами у лівобережних районах Києва. Також проєкт реконструкції передбачає впровадження технологій оброблення та утилізації осаду, адже наразі мулові поля вже переповнені. Площа БСА зменшиться, що дасть змогу збільшити відстань від станції до житлової забудови, а от потужність станції при цьому зросте, щоб забезпечити потреби міста з урахуванням його розвитку, а також дасть можливість приймати стоки і від інших міст-супутників.