Роз'яснення щодо тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення та абонплати

16.08.2021
Поділитися:

01.05.2021 р. набрав чинності Закон № 1060 від 03.12.2020, яким вносяться зміни у Закон України «Про житлово-комунальні послуги», у водоканалу виник обов’язок переукласти зі споживачами нові договори. На сайті Київводоканалу 31.05.2021р. був оприлюднений публічний  індивідуальний договір  про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, який вважається укладеним через 30 днів після розміщення, якщо споживачі не виявили бажання обрати іншу модель договору. Наразі законодавством передбачено 5 моделей договірних відносин з Київводоканалом, 4 з яких можуть бути застосовані до мешканців багатоквартирних будинків.

Прийняття Закону 1060 також дозволило Київводоканалу з 01.07.2021 року застосувати новий економічно обгрунтований тариф на водопостачання та водовідведення, який становить 25,38 грн. Зростання складає лише 3,6 грн.

В індивідуальних договорах наявна абонентська плата. Це передбачено частиною 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Довідково:  

Ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»(зі змінами, внесеними відповідно до Закону № 1060) плата за абонентське обслуговування визначена як платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг, що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності в будівлі споживача), крім випадків, визначених цим законом, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).