Шукаємо рішення екологічних проблем

08.11.2019
Поділитися:

В останній день форуму AQUA UKRAINE встигли обговорити екологічні проблеми.

Наші фахівці взяли участь у щорічній стратегічній екоконференції “Екологічний діагноз та рецепт оздоровлення для бізнесу в Україні: шукаємо рішення”.  Директор Департаменту екологічного нагляду Київводоканалу Олександр Гуменюк розповів колегам про залежність екології міста від стічних вод підприємств.  

Функцію контролю за дотриманням підприємствами правил скиду в каналізацію стічних вод покладено на водоканали, які приймають і очищують стоки з усього міста. Головною проблемою при цьому є відсутність нормативно-законодавчої бази на місцях. Загальнодержавні правила приймання стічних вод було затверджено лише наприкінці 2017 року, а місцеві правила для міста Києва досі не ухвалено. Крім того, проблеми виникають через  недопуск підприємствами спеціалістів для здійснення перевірок, відсутність у підприємств локальних очисних споруд, залпові скиди будівельної та нафтопереробної галузі.  

Найчастіше порушниками є торгівельно-розважальні та готельно-ресторанні комплекси, підприємства молочної промисловості, виробники пива та великі супермаркети. Через недотримання ними Правил приймання стічних вод з каналізаційної системи Києва щороку вилучають біля 9 тонн жиру. Уявіть собі цю цифру в масштабах України!”, - зауважив Олександр Гуменюк.

Основні шляхи вирішення проблеми наступні: термінове прийняття місцевих правил приймання стічних вод, затвердження суворіших норм скидів, заборона миючих засобів з фосфатами, встановлення підприємствами локальних очисних споруд.