Спростовуємо міфи про реконструкцію БСА

15.10.2020
Поділитися:

Останнім часом ми звідусіль тільки й чуємо, що на Бортницькій станції аерації нічого не робиться, а Київводоканал і влада міста тільки піаряться, розповідаючи про проєкт її оновлення. Ми б хотіли чітко пояснити що й до чого, аби уникнути спекуляцій довкола цієї теми.

Чому проєкт обговорюється вже кілька років, а реконструкції й досі не зроблено?

Реконструкція Бортницької станції аерації – найбільший інфраструктурний проєкт в Україні, що реалізується відповідно до міжнародних правил, а сама станція є однією з найбільших у Європі очисних споруд. І тому тільки на підготовку проєктної документації та тендерної документації по проєкту пішло аж 3 роки! Також знадобилось чимало часу на погодження усіх документів як на державному, так і міжнародному рівнях.  

Про виділення коштів на будівництво

Проєкт фінансується за рахунок кредитних коштів Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) і обійдеться у 108 мільярдів японських єн. Відповідно до умов угоди між українським та японським урядом, кошти на будівництво почнуть виділятися лише після підписання контракту на генеральний підряд (орієнтовно наприкінці першого півріччя 2021 р.).

Нічого не робиться….

Станом на сьогодні вже завершені всі підготовчі роботи - облаштовано будівельний майданчик площею 35 га, вивезено 125 тис м3 мулу з полів.

На жаль, тендерна процедура оголошена на початку 2019 року завершилась відхиленням пропозиції учасників у зв'язку із невідповідністю їх пропозицій. Але наразі триває повторна процедура визначення генпідрядної організації, яка має бути завершена наприкінці 2-го кварталу 2021 року підписанням контракту.

Коли ж нарешті початок?

Сподіваємося, що епідеміологічна ситуація, пов’язана з розповсюдженням COVID-19, не матиме суттєвого впливу на проєкт і активна фаза реконструкції БСА розпочнеться вже наступного 2021 року та триватиме 6 років.

За цей час на Бортницькій станції аерації буде суттєво вдосконалено очистку стічних вод, знижено концентрацію шкідливих сполук у водах, що повертаються у Дніпро, та повністю вирішено проблему з неприємними запахами у лівобережних районах Києва.

Ми тримаємо питання реконструкції БСА під контролем і завжди відкриті до співпраці з громадськістю. Якщо у вас виникають питання по ходу реалізації цього проєкту, не варто фантазувати - звертайтесь на адресу прес-служби Київводоканалу press@vodokаnal.kiev.ua за достовірною інформацією з перших вуст.