Станція «Роса-300»: унікальне технічне рішення для Києва

26.04.2018
Поділитися:

Після аварії на ЧАЕС спеціалісти Київводоканалу знайшли унікальне технічне рішення для  забезпечення міста питною водою - було збудовано плавучу насосну станцію «Роса-300».

25 квітня студенти факультету біотехнології та екологічного контролю Національного університету харчових технологій і представники ЗМІ ознайомилися з роботою цієї станції.

Начальник Управління експлуатації Дніпровської водопровідної станції «Київводоканалу» Анатолій Фурса показав присутнім комплекс споруд насосної станції та обладнання у машинному залі, де встановлено 6 насосних агрегатів.

Він розповів, що станція «Роса-300» збудована у 1986 році у зв’язку із аварією на Чорнобильській атомній електростанції і була запущена у роботу 17 червня, а її унікальність полягає не тільки в інженерному рішенні, а й в оперативності з якою вона була побудована.

«Основна функція насосної станції «Роса-300» - перекачка води з річки Десна на технологічні споруди Дніпровської водопровідної станції в зв’язку з можливими технологічними катастрофами та забрудненнями у Київському морі. Дніпровська водопровідна станція забезпечує водою 30% жителів Києва, які проживають у таких районах як Поділ, Виноградар, Кільцева дорога та інші», - зазначив Анатолій Фурса.

Він додав, що на даний момент станція знаходиться в резерві бо в її функціонуванні немає необхідності, оскільки вода у Київському морі та річці Дніпро на сьогоднішній день відповідає усім нормам.

Востаннє плавуча насосна станція використовувалась у 2010 році з 16 березня по 16 квітня, коли критичне зниження  рівня кисню  під  кригою  у Київському водосховищі спричинило  масовий мор риби і забруднення води.

В той же час, Анатолій Фурса запевнив, що насосна станція «Роса-300» діюча і у випадку надзвичайних ситуацій може бути запущена протягом 6-8 годин.

«Водозабірний комплекс можливо використовувати для забору води з р. Десна і дотепер. У холодну пору року станція знаходиться в законсервованому стані. Та щовесни, напередодні водопілля, проводиться перевірка та підготовка «Роси-300» до роботи у випадку нештатних ситуацій на Дніпрі», – зазначив він.

Довідка: 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства. Вибух реактора на четвертому енергоблоці призвів до людських жертв, радіаційного забруднення повітря, ґрунту  та річкових вод.

Проблема чистої води для Києва в ті тривожні  дні постала  надзвичайно гостро: водопостачання потрібно було не лише для  потреб  населення і промислових  об’єктів, а й для миття фасадів будинків, автошляхів  та  тротуарів,  поливу  зелених насаджень. На той час місто на власні потреби споживало біля 1 млн 520 тис. м3 води на день. При цьому Дніпровська станція давала майже третину цієї води. І в разі її виключення з процесу водопостачання через  радіонуклідне  забруднення, місто могло постраждати від нестачі води.

За такої  безпрецедентної  ситуації спеціалісти Київводоканалу віднайшли  унікальне  технічне рішення – прокласти  водогони для подачі води з річки Десна до Дніпровської водопровідної станції. Забір води з Дніпра  припинили, а за допомогою  новозбудованої  плавучої  насосної станції «Роса-300» та двох водоводів  Д=900  та 1400 мм  вода з  Десни   подавалась на Дніпровську водопровідну станцію. Таким чином, безперебійне централізоване водозабезпечення  столиці  здійснювалося в повному обсязі з Десни та незабруднених підземних джерел.

Наприкінці 1986 року, в зв’язку зі стабілізацією в межах  безпечних норм   радіонуклідного забруднення  води з  Дніпра,  роботу плавучої  насосної станції «Роса-300» призупинили.