Третього липня відзначаємо Міжнародний день Дніпра

02.07.2021
Поділитися:

У першу суботу липня  традиційно відзначається Міжнародний день Дніпра. Це одна з найбільших річок в Європі, четверта за довжиною після Волги, Дунаю та Уралу.

На Дніпрі розташовано понад 50 міст,  до річки прилягає більше 10 заповідних зон України. По Києву протяжність Дніпра складає близько 30 км. Майже 70% українців використовують дніпровську воду, а в Києві її споживає приблизно третина населення.

На превеликий жаль, через діяльність людини з кожним роком якість води у річці погіршується. На якість води впливають скиди промислових та господарсько-побутових стічних вод населених пунктів, розташованих на території Білорусі та північних районів України. Негативним фактором погіршення якості води є також життєдіяльність людей в прибережній зоні (змиви з ґрунтів селищ, ферм, дачних ділянок з вигрібними ямами і смітниками) та застосування населенням добрив на ланах і в садах. Внаслідок техногенних факторів збільшується вміст аміаку, фосфатів, хлоридів, нафтопродуктів та інших шкідливих речовин. До цих проблем додались кліматичні зміни: щороку підвищується температура, річки пересихають та Дніпро міліє. Саме тому треба постійно привертати увагу до цієї проблеми та робити усе можливе, аби зберегти річку чистою для наступних поколінь.

Дніпровська вода, яка забезпечує близько 30% потреб міста, очищується та перетворюється на питну на Дніпровській водопровідній станції, яка працює  з  1939 року. 

Наразі Дніпровська водопровідна станція активно модернізується. В рамках співпраці зі Світовим банком на станції встановили більш економічні насоси та провели модернізацію обладнання.

Але найбільш важлива зміна, яка нещодавно відбулась – перехід на знезараження води діоксидом хлору замість рідкого хлору.  Для цього тут побудовано окремий цех, де виробляється реагент. Діоксид хлору є більш безпечним у використанні та покращує смак води.

Колектив Дніпровської водопровідної станції виконує дуже важливу задачу – забезпечує місто якісною питною водою в достатній кількості. Щоб кияни і надалі мали змогу пити дніпровську воду, ми всі маємо дбати про нашу річку та не забруднювати воду в ній.