Тривають відновлювальні роботи на Голосіївському колекторі

11.07.2019
Поділитися:

В Голосіївському районі столиці тривають відновлювальні роботи на каналізаційному колекторі діаметром 1500 мм, де сталася аварія внаслідок газової корозії залізобетону.

В радянські часи будівництво колекторів із залізобетону було нормою, проте з часом з’ясувалося, що цей матеріал не підходить для каналізаційних мереж.

В процесі транспортування стічних вод такою мережею через сірководень, який виділяється із стоків, йде активна корозія верхньої частини колекторів: бетон стає крихким, сталева арматура іржавіє, труба втрачає міцність і руйнується.

Аварія на Голосіївському колекторі сталася в районі каналізаційної камери №15 (просп. Голосіївський, 110) – внаслідок дії газової корозії залізобетонна плита обвалилася всередину камери.

Аварійно-відновлювальні роботи проводяться із використанням сучасних матеріалів. За останній час було розроблено котлован та збудовано нову камеру із кілець діаметром 3000 мм, футурованих поліетиленом, що є стійкий до газової корозії.

Паралельно, для убезпечення від можливих аварій, ведуться масштабні планові роботи на каналізаційній камері №7 (проспект Голосіївський, 130). Дана камера має значні габарити - її діаметр складає 5,5 метрів (майже діаметр тунелю метро), а заглиблена в землю вона на 17 метрів  (висота семиповерхового будинку).

Каналізаційна система зараз продовжує працювати в штатному режимі. Крім підвищення надійності системи, в результаті робіт також буде суттєво зменшено розповсюдження неприємного запаху в районі залягання колектору.  Просимо киян із розумінням поставитись до тимчасових незручностей.