Триває локалізація аварійної ситуації на Мостицькому колекторі

17.07.2019
Поділитися:

В Подільському районі Києва тривають аварійно-відновлювальні роботи на Мостицькому каналізаційному колекторі глибокого залягання.

Станом на 17 липня в районі аварії здійснено переключення каналізаційної системи на обвідну трубу діаметром 500 мм. Це дало змогу «висушити» аварійну ділянку колектора для проведення подальших робіт.

Водночас, в процесі діагностики було виявлено підземні грунтові води, які підтоплюють місце аварії, створюючи небезпеку подальших зсувів та ускладнюючи розкопки.

На даний момент відпрацьовуються технічні рішення, які дали б змогу зняти цей фактор. Зокрема розглядається можливість буріння спеціальних свердловин для відкачки грунтових вод

Враховуючи складність ситуації, для безпеки киян було вирішено не відновлювати повноцінний рух транспорту. Зараз рух в районі аварії (вул. Мостицька, 9) здійснюється по одній смузі.

Бригади Київводоканалу працюють у дві зміни. Для оперативного контролю ситуації щоденно проходять засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) під головуванням Заступника голови КМДА Петра Пантелеєва та Голови правління – генерального директора  Київводоканалу Дмитра Новицького та за участі фахівців підприємства.

Мешканці масивів, які обслуговує Мостицький колектор, залишаються з водопостачанням та водовідведенням в повному обсязі.

Просимо киян уникати місця аварії, а водіїв вибирати альтернативні маршрути, плануючи свої поїздки.

Як повідомлялося, аварія на колекторі 1975 року будівництва сталася внаслідок дії газової корозії на залізобетонні труби, з яких в радянські часи зводилися каналізаційні мережі.

В процесі транспортування стічних вод такою мережею через сірководень, який виділяється із стоків, з часом йде активна корозія верхньої частини колекторів: бетон стає крихким, сталева арматура іржавіє, труба втрачає міцність і руйнується.