У День донора працівники Київводоканалу здали майже 16 літрів крові

14.06.2019
Поділитися:

14 червня з нагоди Всесвітнього дня донора співробітники Київводоканалу здали майже 16 літрів крові.

Київська міська організація Товариства Червоного Хреста України та ПрАТ «АК «Київводоканал» при підтримці Київського міського центру крові традиційно, другий рік поспіль, саме в цей день проводять здачу крові у Київводоканалі.

Цього року поділитися своєю кров`ю з тими, хто цього потребує, вирішило близько сорока водоканальців. Багато хто з наших колег здає кров вже не вперше.

Машиніст екскаватора Роман Сидорець ставав донором більше десятка разів. Розповідає, що вперше зробив це для дружини, коли вона лежала у пологовому будинку. А  потім зрозумів, що є ще багато людей, яким його кров може допомогти чи навіть врятувати життя. Відтоді Роман намагається здавати кров регулярно - чотири рази на рік.

Юрій Полончук, начальник насосної станції "Виноградар-3", став донором втретє. Під час першої здачі його зворушило відео, як донорська кров рятує життя немовлятам, що потребують складних операцій. Відтоді чоловік  вирішив здавати кров щороку.

«Донорська кров потрібна щоденно. Трапляються різні життєві ситуації: операції, пологи, захворювання, при яких потрібне переливання. Нажаль, штучного аналогу крові не існує, тому донори дуже потрібні. Донором може стати людина віком від вісімнадцяти років і вагою не менше 50 кілограмів. До того ж вона має бути цілком здорова. Навіть виразка шлунку вже є протипоказанням до здачі крові. Звичайно, обов`язковим є попередній аналіз. Але уся зібрана кров проходить кількоразову перевірку і лише потім консервується і стає доступною для лікарень», - розповідає  голова Товариства Червоного Хреста міста Києва Тетяна Гоєнко.

Процедура повністю безпечна. Якщо немає протипоказань, здавати кров навіть корисно - вона оновлюється, знижуються показники артеріального тиску.

Кров, яку здали сьогодні працівники водоканалу,  відправлять у Київський міський центр переливання крові, де вона буде зберігатися і за необхідності передаватися до київських лікарень.

Додатково:

День донора відзначається з 2005 року. Дату 14 червня обрано тому, що у цей день в 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив групи крові людини. Саме завдяки цьому відкриттю донорство стало можливим.

Увага привертається до проблеми браку донорської крові у лікарнях, це день загальної шани і вдячності людям, які, добровільно і безкоштовно здаючи кров, рятують мільйони життів. Гасло Всесвітнього дня донора цього року -  «Безпечна кров для всіх!». Щороку добровільна пожертва крові від донорів рятує мільйони життів у всьому світі.

В Україні кількість донацій крові майже втричі менша, аніж це рекомендовано ВООЗ.  Але кожна здача крові допомагає врятувати три людських життя.