У Київводоканалі презентували установку для відпрацювання технологій очищення і знезараження води

12.05.2023
Поділитися:

На Деснянській водопровідній станції Київводоканалу відбулась презентація пілотної установки для відпрацювання технологій очищення і знезараження води.

«У Києві послідовно і системно займаються покращенням якості питної води. До початку повномасштабного вторгнення Київводоканал здійснив серйозні кроки  щодо зміни підходів до знезараження води. Застаріла технологія хлорування поступово замінювалась на більш сучасні реагенти. Ми працюємо на перспективу, і за допомогою європейських партнерів реалізували проєкт зі створення такої установки, яка дозволяє моделювати процеси знезараження і очищення води, щоб потім застосувати найкращі технології водопідготовки на практиці. В Україні це перший такий досвід, ї для Київводоканалу ця сучасна установка стане дуже корисним інструментом. Завчасне напрацювання технологічних рішень дозволить цілеспрямовано залучити міжнародні інвестиції на масштабні проєкти з модернізації», - сказав під час заходу  заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Деснянська водопровідна станція забезпечує водопостачання 60% споживачів столиці. Новітнє обладнання дозволить фахівцям оперативно підбирати режими водопідготовки та дози реагентів в залежності від сезонних коливань якості води у річці та ефективно вивчати напрацювання щодо новітніх методів  і технологій знезараження та очищення води.

Вода річки Десна в районі міста Києва має високу забрудненість органічними сполуками, залізом та марганцем. Оскільки Деснянська водопровідна станція проектувалась відповідно до вже застарілих норм,  діючі споруди мають обмежені можливості. Нові, більш жорсткі вимоги ДСанПіН передбачають проведення реконструкції очисних водопровідних споруд і удосконалення технологічної схеми знезараження та очищення води. До того ж, експлуатація хлорного господарства несе значні безпекові ризики під час виникнення надзвичайних ситуацій, тим більше в умовах воєнних дій.

Щоб вивчити всі напрацювання щодо новітніх методів  і технологій знезараження та очищення води, а також адаптувати їх до поточної якості води в Десні, Київводоканалу необхідно було спеціальне обладнання.

«Україна – європейська країна, і європейським стандартам також має відповідати якість води. Ця установка була нам дуже необхідна на Деснянській водопровідній станції, з її допомогою ми зможемо оптимізувати наші технології водопідготовки та якісно моделювати гідравлічні процеси, які відбуваються на реальних спорудах. Протягом року ця установка дасть нам відповідь, яким шляхом модернізації Деснянської станції ми підемо. Нормативи якості питної води стають дедалі жорсткішими, і це вимагає від нас якнайшвидшого проведення модернізації і вдосконалення. Також ми зможемо підібрати інший, найбільш ефективний  реагент, який буде використовуватись для знезараження води замість хлору», - повідомив головний інженер департаменту експлуатації водопровідного господарства Київводоканалу Володимир Костюк.

Проєкт був реалізований за підтримки Інституту Комунальної Інфраструктури. Роботи профінансовані згідно з Меморандумом, укладеним між ПрАТ «АК «Київводоканал» та «Hamburger Wasserwerke GmbH & Hamburger Stadtentwässerung AöR», за принципом відшкодування відповідних витрат Товариства.

«Просто так перенести досвід водопідготовки, який застосовується на інших станціях в інших країнах, дуже важко. Тому нам так була потрібна ця установка.  Вона повністю імітує існуючі споруди: відстійники, швидкі фільтри, може зімітувати додаткові стадії очищення. Ми плануємо проводити дослідження як мінімум протягом одного року, це будуть масштабні тривалі роботи. Ще одна особливість установки – її гнучкість. Частини установки можна поєднати будь-яким чином, щоб моделювати різні режими з різними реагентами. Після тривалих досліджень ми зможемо отримати одне чи декілька технологічних рішень для удосконалення роботи Деснянської станції, і одразу вирахувати затрати на будівництво і експлуатаційні затрати. Після оновлення Деснянської станції матимемо не просто безпечну воду, а настільки ж якісну, як у європейських країнах», - сказав   директор Інституту Комунальної Інфраструктури Олександр Кравченко.

Як зазначив керівник підрядної компанії «Формула води» Олег Бакуновський, при реалізації проєкту використовували найкращі європейські та американські практики разом із знаннями та майстерністю українських фахівців.  

«Екологічні та кліматичні зміни нам показують щорічне погіршення якості води у річках, тому і технології водопідготовки постійно потребують коригування. За потреби установка може бути вдосконалена, про це є домовленість із німецькими партнерами. Ми будемо використовувати комплексний підхід, адже заміна одного реагенту без зміни технологічних процесів може не дати бажаного результату. Кияни можуть бути впевнені: рішення щодо модернізації Деснянської станції буде оптимальне і виважене»,  - сказав заступник генерального директора Київводоканалу зі стратегічної політики Дмитро Новицький.