У липні абоненти Київводоканалу отримають більш деталізовані рахунки за воду

06.07.2023
Поділитися:

У липні абоненти Київводоканалу отримають більш деталізовані рахунки за воду: додаються дані про загальне споживання води будинком, дані загального споживання за квартирними лічильниками, показання загальнобудинкових лічильників води та небаланс.

Відповідно до Наказу Мінрегіону від 26.12.2022 №277 у платіжці за спожиті житлово-комунальні послуги в червні кияни побачать додаткову інформацію, що стосується обсягів споживання води в будинку: загальний обсяг спожитої води за будинковим лічильником, попередні та поточні показання загальнобудинкових лічильників води, суму обсягів за показаннями квартирних приладів обліку, небаланс, а також обсяги небалансу для розподілу. 

Зазначені зміни запроваджені на виконання Наказу Мінрегіону від 22.11.2018 № 315, що затверджує Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, а також Наказу Мінрегіону № 277 від 26.12.2022 «Про внесення змін до Вимог до формування рахунків на оплату послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».

Таким чином, споживачі отримають вичерпну інформацію про стан споживання води в будинку, наявність різниці між будинковим лічильником та сумою квартирних.

Додаткова інформація та деталізація нарахувань дозволить споживачам ефективніше контролювати витрати води і оперативно реагувати на причини небалансу.

Як правило, до небалансу призводять витоки на внутрішньобудинкових мережах, необлікований полив прибудинкової території, недобросовісні сусіди, які втручаються у роботу приладу обліку з метою  зменшення його показників, квартири, що споживають воду без лічильників або з не повіреними лічильниками.

Відповідно до Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" у будинках, де частина квартир не забезпечені обліком води, з обсягів небалансу, який зафіксувався в будинку,  формуються нарахування для квартир, де квартирних лічильників немає або вони не повірені, а отже такі не повірені лічильники не є інструментом обліку.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №440 від 07.04.2023 «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного та надзвичайного стану» відновлено повірку індивідуальних вузлів обліку комунальних послуг. Споживачам необхідно провести повірку таких лічильників, інакше вони будуть зняті з обліку.

Міжповірочний інтервал для лічильників води становить 4 роки. Для нових приладів ви можете легко визначити дату повірки, додавши 4 роки до дати виробництва лічильника, що вказана в технічному паспорті приладу. Якщо ваш лічильник вже проходив періодичну повірку, її дату ви можете подивитись у виданому вам свідоцтві.

Якщо термін повірки Ваших лічильників вже вийшов, рекомендуємо якнайшвидше звернутись до Сервісного центру Київводоканалу або інших уповноважених організацій, та провести повірку. Детально тут.

Згідно з Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» повірку індивідуальних приладів обліку здійснюють уповноважені організації. Тож замовляти повірку рекомендуємо:

  •  Безпосередньо у Київводоканалі

-  за номером телефону контакт-центру (044)202-02-02

-  на онлайн-сервісі