Уряд Данії профінансує реконструкцію об’єктів Київводоканалу

19.10.2021
Поділитися:

Сьогодні під час зустрічі заступника голови КМДА Петра Пантелеєва з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Данія в Україні паном Олє Егбергом Міккельсеном були обговорені можливості фінансування  реконструкції об’єктів Київводоканалу в рамках програми  Danida Business finance від Уряду Королівства Данія.

Danida Business Finance – це програма, що реалізується у рамках Данського співробітництва у цілях розвитку. Програмою передбачено надання коштів у вигляді позик та/або фінансової допомоги для фінансування стійких інфраструктурних проєктів у країнах, що розвиваються. Рамкову угоду між Урядом України та Урядом  Королівства Данія було ратифіковано у 2020 році.

Київводоканалом подано на розгляд такі проєкти:

1.  Реконструкція ділянки водоводу №1 діаметром 900 мм від НС третього підйому Деснянської водопровідної станції до НС «Смородинська» (протяжність 10,3 км).

2.  Реконструкція ділянки водоводу №2 діаметром 900 мм від НС третього підйому Деснянської водопровідної станції до НС «Крутогірна» (протяжність 7,65 км).

3. Реконструкція дюкерних переходів через р. Дніпро.

4. Капітальний ремонт головного міського каналізаційного колектора.

5. Реконструкція каналізаційної насосної станції «Правобережна».

Вказані проєкти мають соціально-екологічний ефект  - підвищення якості та надійності послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. Водоводи, побудовані в 40-х, 60-х роках минулого століття, забезпечують питною водою понад 70 % населення столиці, а головний каналізаційний колектор - водовідведення правобережної частини міста Києва та прилеглих територій (Вишгород, Буча, Ірпінь). 

“Ми хочемо поділитися з вами нашим досвідом і нашими напрацюваннями в сферах водопостачання та водовідведення, зокрема ми вже давно працюємо за технологією, яка дозволяє проводити роботи на мережах  без розриття. Я розумію наскільки ваша робота є важливою для прогресу міста, і ми би хотіли підтримати вас. Однак модернізація водопровідно-каналізаційного господарства вимагає значних коштів, і фінансування таких робіт можливе за допомогою програми Danida Business Finance. Я обіцяю, що зроблю все від мене залежне, щоб підтримати фінансування поданих до розгляду проектів Київводоканалу і заручитися підтримкою посадовців, від яких залежатиме остаточне рішення”, - зазначив пан Міккельсен.

Треба зауважити, що Київводоканал має давню історію співпраці з Данією. Так, ще у 2001 році данським агентством охорони навколишнього середовища COWI було розроблено довгострокову стратегію розвитку підприємства, за актуалізованою версією якої  Київводоканал працює і досі.