Відбулись громадські слухання щодо коригування тарифів на водопостачання та водовідведення

19.08.2019
Поділитися:

19 серпня відбулися громадські слухання, де було обговорено пропозицію Київводоканалу щодо коригування тарифів на 2019 рік у зв’язку із змінами в законодавстві України.

Перший чинник, який суттєво впливає на підвищення тарифу – це Закон про ринок електричної енергії, через який збільшились витрати водоканалу на електрику. Другим важливим чинником є зростання податків на землю.

Директор департаменту економіки та фінансів Ірина Кирилюк обгрунтувала необхідність підвищення тарифів та надала всі необхідні розрахунки.

Заступник генерального директора з корпоративного управління Сергій Авраменко розповів про зміни у законодавстві, що спричинили зростання земельних податків.

Товариством виконано розрахунки для коригування окремих складових тарифів на 2019 рік згідно з вимогами постанови НКРЕКП від 10.03.2016    № 302, з урахуванням змін до неї, що введені в дію 14.04.2019 у новій редакції постанови НКРЕКП від 14.03.2019 № 339.

Запропоновано скоригувати три суттєві статті витрат в структурі тарифу: заробітна плата, яка наразі є найнижчою в галузі, податок на землю та фінансові витрати.

За результатами проведених розрахунків, скоригований тариф на 2019 рік  на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення становить 21,593 грн куб м (з ПДВ), що на 6% (або на 1,217 грн з ПДВ) вище від діючого тарифу.

На сьогодні постановою від 25.01.2019 № 58 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 01.02.2019 встановлений тариф на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів м. Києва у розмірі 20,376 грн (у т. ч. ПДВ 3,396 грн) за 1 куб. м.

«Підвищення тарифу – це не бажання Київводоканалу. Це виробнича необхідність і навіть обов’язок підприємства, згідно чинного законодавства. Ми змушені реагувати на зміни на ринку енергоносіїв, паливо-мастильних матеріалів, реагентів тощо, через які зростають витрати підприємства», - сказав заступник генерального директора з технічних питань та перспективного розвитку Сергій Крушановський.

Начальник відділу економічного аналізу галузі Управління розвитку житлово-комунального господарства ДЖКІ КМДА Оксана Чувільська повідомила, що Київська міська державна адміністрація підтримує наміри Київводоканалу щодо зміни тарифів: «Водоканал – одне з основних підприємств, яке забезпечує життєдіяльність міста. Щоб робота Київводоканалу була безперебійною, у нього має бути стабільний фінансово-економічний стан. Кошти на вчасні розрахунки за електроенергію, виплату заробітної плати та її підтримку на належному рівні, витрати на реконструкцію об`єктів водопровідно-каналізаційного господарства – все це має закладатися у тариф».

Всі розрахунки та об’єктивність проведення коригування тарифу будуть перевірені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Протокол громадських слухань буде оприлюднено на сайті Київводоканалу у визначені законодавством строки.