Відбулися громадські слухання щодо коригування тарифу Київводоканалу

20.09.2018
Поділитися:

18 вересня відбулось відкрите обговорення проектів постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРКП) щодо коригування тарифів Київводоканалу на послуги централізованого водопостачання та водовідведення на 2018 рік.

14 серпня 2018 року відбулося засідання НКРКП, в якому в ході відкритого слухання було прийнято рішення схвалити наступні проекти постанов:

- «Про внесення змін до постанови НКРКП від 16 червня 2016 року № 1141» щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2018 рік

- «Про внесення змін до постанови НКРКП від 26 листопада 2015 року № 2868» щодо встановлення тарифів на централізоване постачання холодної води, водовідведення на 2018 рік (з використанням внутрішньобудинкових систем) 

Станом на сьогоднішній день тариф Київводоканалу на централізоване постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) складає 16,716 грн/м3.

Відповідно до проектів постанов НКРКП розмір тарифу на на централізоване постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) становить 19,596 грн/м3.

Голова правління - генеральний директор Київводоканалу Дмитро Новицький, відкриваючи громадські слухання, зазначив, що корегування тарифу – необхідність, викликана зростаннями цін та іншими об’єктивними причинами.

«Київводоканал робить все можливе, щоб забезпечувати якісне та безперебійне водопостачання та водовідведення. Як підприємство, під час виробництва послуг ми несем певні витрати, які зростають через причини, які від нас не залежать. Наприклад, це ціни на електроенергію, реагенти, податки тощо. Якщо тариф буде нижчим, від економічно обґрунтованого, підприємство просто не зможе функціонувати. Більше того – процедура зміни тарифу зараз влаштована таким чином, що корегування відбувається постфактум, тобто значно пізніше від того моменту, коли витрати підприємства зростають. Згідно із законом потрібно пройти ряд необхідних процедур, які є тривалими в часі», - зазначив Новицький.

Про причини коригування тарифу присутнім більш докладно розповіла директор Департаменту економіки та фінансів ПрАТ «АК «Київводоканал» Ірина Кирилюк.

За її словами, коригування тарифу зумовлено зростанням витрат на електроенергію, реагенти, оплату праці, податок на землю.

«Витрати на електроенергію, наприклад, зросли на 16%. Збільшилися і витрати на реагенти: як через їх здорожчання, так і через зростання рівня забрудненості поверхневих джерел водозабору. На підприємстві зараз є дуже актуальною проблема відтоку кадрів – нам критично не вистачає робочих рук. З метою уникнення плинності кадрів та залучення спеціалістів дефіцитних професій ми будемо намагатися піднімати зарплати до рівня ринкових. Крім того, 17 липня 2018 року набрав чинності наказ Мінагрополітики та продовольства, яким внесено зміни до Порядку нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів. Як наслідок  - витрати Київводоканалу на оплату податку на землю зростуть майже на 15%», - розповіла Кирилюк.

Начальник Управління НКРЕКП у м. Києві та Київській області Антон Усенко, вислухавши доповідачів, зазначив, що на сьогоднішній день витрати по окремих складових тарифу Київводоканалу дійсно виросли.

«Підвищення тарифу складає більше, ніж 17%. Тому кияни, я вважаю, відчують на собі цю зміну, вона дещо позначиться на бюджеті пересічного киянина. Але це зміни, які необхідні для функціонування і розвитку компанії. В тому числі для покриття тих витрат, які зараз має підприємство», - підсумував Усенко.

Коригування здійснено відповідно до вимог постанов НКРКП від 10.03.2016 №№ 302, 303. Всі додаткові матеріали були надані регулятору на розгляд.