Вода без хлору - реальність

30.09.2020
Поділитися:

Вчора міський голова Віталій Кличко проінспектував хід робіт з реконструкції Дніпровської водопровідної станції з впровадженням технології знезараження води діоксидом хлору. 

Щодня кияни споживають близько 700 млн літрів води. Сьогодні вже 40 відсотків води, що подається у домівки киян, очищають та знезаражують так, як це роблять в європейських країнах. Ми поступово залишаємо застарілі технології хлорування у минулому. Адже використання рідкого хлору – це великі екологічні та господарські ризики. Та й обладнання хлорного господарства відпрацювало вже понад півстоліття і технічно застаріло. Це справді сучасний європейський підхід, коли підприємство закладає фінанси в підвищення безпеки та ефективності свого виробництва, у поліпшення якості послуг”, - сказав  міський голова Віталій Кличко, дегустуючи воду, під час презентації  цеху з виробництва діоксиду хлору на Дніпровській водопровідній станції.

Київводоканал вже давно почав шукати інші більш сучасні рішення для знезараження води, ніж перевірений роками, але збитковий та небезпечний у транспортуванні і зберіганні рідкий хлор.

Попри те, що хлор - достатньо якісний реагент для знезараження води, який досі успішно використовують у таких містах, наприклад, як Нью Йорк - ми вирішили відмовитись від нього на вимогу суспільства, що чекає від нас води без присмаку і запаху хлору, а також тому, що наші водопровідні станції, які раніше розташовувалися майже на околиці міста, зараз, через появу нових районів, опинилися серед житлових, офісних та громадських будівель, а значить і склади з потенційно небезпечним газ-хлором тепер знаходяться в межах житлової забудови. Крім того, утримання хлорного господарства досить складний і дороговартісний процес”, - розповів генеральний директор Київводоканалу Дмитро Новицький.

 

Київводоканал ретельно вивчив закордонний досвід і серед різних варіантів знезараження - гіпохлоритом натрію, озонуванням, змішаними оксидантами, діоксидом хлору - було обрано останній. 

Сьогодні діоксидом хлору обробляють питну воду в багатьох містах Західної Європи, зокрема у Відні, Нюрнберзі, Палермо, а також містах Північної Америки, Канади і Японії, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Лабораторні та промислові випробування технології знезараження діоксидом хлору на Дніпровській водопровідній станції вперше були проведені у 2017 році і засвідчили, що це найприйнятніша технологія з точки зору якості знезараження води, безпеки для довкілля та економічної вигоди. 

  • Для застосування технології знезараження води діоксидом хлору на Дніпровській водопровідній станції не довелось змінювати інфраструктуру очисних споруд -  лише збудували цех з виробництва цього реагенту. 

  • Устаткування для виробництва діоксиду хлору енергоефективне, а значить це дозволить  заощаджувати на витратах електроенергії. Крім того, генератори діоксиду хлору не містять дорогих елементів обладнання, що потребували б додаткового обслуговування.  

  • Діоксид хлору — потужний дезінфектант, який зберігає знезаражувальну дію води під час транспортування водопровідними мережами. Діоксид, як бактерицид, активний у воді мінімум 48 годин і забезпечує триваліший період післядії, ніж хлор або гіпохлорит.

Діоксид хлору також успішно знищує бактерії, продукти життєдіяльності яких забруднюють воду. Поступове очищення відбувається по всій протяжності розподільної водопровідної мережі і ця властивість діоксиду дуже актуальна.

  • Попри те, що діоксид хлору – це сполука хлору та кисню, він не утворює в процесі обробки води шкідливих хлорорганічних сполук. Саме тому діоксид хлору називають "зеленою хімією". Він схвалений країнами ЄС, занесений до "Керівництва з якості питної води" ВООЗ, дозволений до використання Агентством з охорони навколишнього середовища США.

  • Використання діоксиду хлору підвищує екологічну безпеку Дніпровської водопровідної станції та виключає ризик отруєння робітників при зберіганні та транспортуванні рідкого хлору.

  • Реагент виробляється на місці застосування, що зменшує витрати на логістику і залежність від поставок рідкого хлору.

Нова технологія на Дніпровській станції була впроваджена впродовж  2018-2020 років, роботи фінансувались з інвестиційної програми Київводоканалу.

Після відпрацювання технологічних режимів, Київводоканал зараз проводить пусконалагоджувальні роботи і найближчим часом повноцінно запустить технологію знезараження питної води діоксидом хлору на Дніпровській водопровідній станції та забезпечить питною водою третину населення столиці.

ДОВІДКА про те, як відбувається процес виробництва діоксиду хлору

Діоксид хлору виробляється в автоматичних генераторах - це система виробництва та дозування, яка працює на автоматично контрольованому вакуумі, що гарантує максимальну безпеку у процесі експлуатації, безперервну автоматичну подачу реагентів без використання насосів та забезпечує мінімальний ризик вибухів (реакційна камера постійно дегазується за допомогою вакуумного контуру, створеного ежектором).

Готовий розчин діоксиду хлору подається до вузла дозування на насосну станцію першого підйому та до дозаторної діоксиду хлору розташованого в приміщенні фільтрів. Технологічний процес повністю автоматизований та керується головним пультом контролю і управління з ПЛК (програмований логічний контролер) і HMI-інтерфейс. Головний пульт управління встановлено у приміщенні генераторів.

Максимальна продуктивність першої черги цеху з виробництва 0,2% водного розчину діоксиду хлору – 339,4 тон/рік або 930 кг/добу, яка відповідно до розрахунків забезпечить обробку 300 000 м3 води на добу.

До 2022 року планується модернізувати і Деснянську водопровідну станцію, залишивши застарілу технологію хлорування у минулому.